Kínai lágyhéjú teknőst fotóztak egy tatabányai tóban

A teknőst többször is látták már a tatabányai Csónakázó-tóban, de most először készült róla fotó. Az agresszív, idegenhonos fajnak nem ez az első hazai felbukkanása.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Illusztráció/ Adobe Stock
2024. augusztus 23.

A teknőst többször is látták már a tatabányai Csónakázó-tóban, de most először készült róla fotó. Az agresszív, idegenhonos fajnak nem ez az első hazai felbukkanása.

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának Facebook csoportjában osztotta meg a lágyhéjú teknős fotóját Petrovics Milán, aki, mint írta, az elmúlt 8-10 évben háromszor is látta már az állatot.

A fajnak nem ez az első hazai észlelése, korábban előkerült már például a Lázbérci-víztározóból és Ráckevei Dunából is.

A vadon megtalált egyedeket vélhetően felelőtlen akvaristák engedték el, akik így akartak szabadulni megunt kedvenceiktől.

A kínai lágyhéjú teknős nemcsak Kínában honos, szinte egész Észak-Ázsiában előfordul. Akár 35-40 centiméterre is megnőhet, és meglehetősen agresszív állat.

Idegenhonos hüllőfajok egyedei esetében – ha erre van mód – lehetőleg minél előbb el kell azokat távolítani a természetből – írja az MME Kétéltű-és Hüllővédelmi Csoportjának oldala. Mivel azonban sok esetben az akár veszélyes állatok befogása szakértelmet igényel, ezért mindenkit arra kérnek, hogy ne próbálja meg maga befogni az állatot, inkább minél pontosabban jegyezze fel annak megfigyelés helyét és lehetőleg készítsen fényképet, mely az azonosítást lehetővé teheti. A megfigyeléseket az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezési Program honlapjára, egyszerű regisztrációt követően fel lehet tölteni.

A befogáshoz szükséges szakértelemmel és engedélyekkel a nemzeti parkok, állatkertek és vadasparkok szakemberei rendelkeznek, akiket értesíteni kell a megismert esetekről.

Ha valaki mégis maga fogta be az állatot, akkor azt a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyén lehet leadni

Cikkajánló