Kincsek az Alföldön – Kastélyok és templomok

Óriási tévedés az Alföldre mint egy unalmas és végtelen pusztaságra tekinteni, amit az alábbi, korántsem teljes és szubjektív válogatásunk is igazol. Íme, öt olyan hely, amelyet érdemes felvenni a bakancslistánkra.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tassy Márk / MTSZ (Kiemelt kép)
2024. június 30.

Óriási tévedés az Alföldre mint egy unalmas és végtelen pusztaságra tekinteni, amit az alábbi, korántsem teljes és szubjektív válogatásunk is igazol. Íme, öt olyan hely, amelyet érdemes felvenni a bakancslistánkra.

Ellés-monostor – Csongrád

Az egykori bencés templom és monostor romjait a Tisza partján, egy természetes magaslaton találjuk, Csongrádtól közel 4 km-re, északnyugatra. Ma már csak a rekonstruált alapfalakat láthatjuk, de a hely hangulata így is különleges.

A monostor nevét építtetőjéről, a Bár-Kalán nemzetség tagjáról, Ellésről (Achilleus) kaphatta.

Az Árpád-kori templomot, amely 12 méter széles és 23 méter hosszú volt, a 11. században alapították. Akkor még a Tisza jobb partjára, egy keskeny félszigetre építették, de a romok – a folyómeder alakulása és a folyószabályozás miatt – ma már a folyó bal oldalán vannak.

A román stílusú, háromhajós monostortemplomot a tatárjárás idején jelentős károk érték, ezért újjá kellett építeni. Ekkor az épület két tornyot is kapott, és ekkor készült el a kolostorszárny, amelynek udvarán kút állt. A török uralom alatt a monostor elveszítette jelentőségét, később az épület tégláit és köveit a környékbeliek széthordták. A romot a városból a fahídon, majd a Tisza túlpartján a gáton haladva tudjuk megközelíteni. A helyet a Tisza–Körös-zugi túraútvonal is érinti, amely a Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Területet járja be. Az útvonal hat állomása a Tisza és a Körös holtágainak élővilágát mutatja be. Az Alföldi Kéktúra innen 30 km-re délre halad el, de ha van időnk, érdemes erre egy kis kitérőt tenni. Különösen nyáron, amikor a közelben található és méltán híres csongrádi Körös-torok fövenyes strandján is megmártózhatunk.

Ecseri templomrom

Békés és Csongrád vármegye határához közel, a Szarvast és Szentest összekötő műút mellett, egy tanyaközpont házai mögött áll a középkori eredetű ecseri templomrom.

A hajdani Ecser falu neve 1138-ban tűnik fel először oklevelekben. A templom építésének ideje a 13. század második felére tehető. A román stílusú épület nyolcszögletű szentélyének tájolása kelet–délkelet irányú, a templomnak valószínűleg egy tornya volt, hajójának hossza 8,6 méter lehetett. Az épület fala vegyesen, téglából és darázskőből épült.

A likacsos réti vagy tavi mészkő, népies nevén darázskő az Alföld jellegzetes építőköve volt, amely a földtörténeti jégkorszak végén, a homokbuckák közötti szikes tavakban alakult ki.

A templom építéséhez a Kiskunságból hozhatták ide a darázskövet.

A törökök 1566-ban Ecser falut és templomát is felégették, a lakosok egy része akkor még visszatért, de a 17. század elejére a falu teljesen elpusztult. A romok feltárására az 1960-as években került sor.

A rom Cserebökény pusztáján áll, amely a Körös–Maros Nemzeti Park természeti értékekben különösen gazdag, védett területe. A hajdani Bökény-pusztát 1721-től Szentes lakói bérelték más pusztákkal együtt. A 19. századi örökváltsági szerződés megkötése után a bökényi puszta a szentesieké maradt, cserébe a volt földesuraknak, a Károlyi grófoknak a közelben található királysági földeket adtak.

Bocskai-várkastély – Nagykereki

Hajdú-Bihar vármegye egyik legrégibb települése Nagykereki. A falu legismertebb látnivalója a Bocskai-várkastély, ennek kapujában találjuk az Alföldi Kéktúra bélyegzőjét. A várkastélyt, amelyet először 1524-ben említ oklevél, a környék legnagyobb birtokosának számító Ártándy család építtette. 1583-ban Bocskai István kezébe került, aki felesége, Hagymássy Katalin révén kapta meg Kerekit. Ő alakította át az épületet reneszánsz stílusban, és igazi erődítménnyé formálta.

A fallal és vizes árokkal körülvett várkastélyban olykor több száz katona is állomásozott, Bocskai is hosszabb ideig lakott itt.

Később a birtok a Báthoryaké lett.

A török időkben a vár erősen megrongálódott, ettől kezdve védelmi szerepe már nem, tulajdonosa azonban több is volt. A 18. század végén már egy barokk kastély állt itt, amely a későbbi átépítések során kapta ma is látható klasszicista, oszlopos előterét. A háború alatt az épület gazdasági célokat szolgált, az állapota pedig egyre rosszabb lett. 1959-ben helyreállították, ma már múzeumként és könyvtárként működik. A 2004-ben elkészült kiállításon megismerhetjük Bocskai István életét és a várkastély történetét. A kastély, amely hétköznapokon 9 és 16 óra között várja a látogatókat, sajnos nincs jó állapotban, de – ha minden igaz – hamarosan megkezdődik a felújítása. Hétvégén csak az udvarra lehet bemenni a hátsó nagykapun keresztül, de előzetes bejelentkezéssel, megbeszélt időpontban a kastélyt is bejárhatjuk.

Nyírbátori református templom

A nyírbátori református templom a késő gótikus és kora reneszánsz építészet kiemelkedő hazai alkotása. A Szent Györgynek szentelt templom építését Báthori István erdélyi vajda, a kenyérmezei csata parancsnoka kezdte el, aki jelentős szerepet játszott Nyírbátor másik két ismert látnivalójának, a várkastélynak és a minorita templomnak az építésében is. Az építkezés feltételezhetően 1484 körül kezdődött meg. Báthori István a templom elkészültét már nem érhette meg, a befejezés fiára, Báthori Andrásra maradt.

Az épület egyetlen hatalmas teremből áll, amelyre egy lenyűgöző, a gótikus építészetre jellemző hálóboltozat borul.

A reneszánsz hatást Báthori István sárkányos címerei mellett a déli főbejáratául szolgáló kettős kapu mutatja. A Báthori család ecsedi ága a 16. század közepén lett Kálvin követője, és ekkortól lett a templom is református.

A templom mellett álló gyönyörű, tölgyfa gerendákból épített harangtorony 1640-ben készült el. A közel harminc méter magas torony Magyarország legrégebbi és legnagyobb fa haranglába. A templom 2010–11-ben felújításon esett át, amelynek során új turisztikai látványelemekkel is bővült. A toronyban a felújított lépcső mellett lift kapott helyet, amellyel fel lehet jutni a padlástérbe. Itt az Európában egyedülálló ácsolt, helyreállított fedélszék megtekintése mellett egy fényjáték is várja a látogatókat.

Bolza-kastély – Szarvas

A Cserebökény felől érkező kéktúrázókat a Békés vármegyei Szarvason nemcsak a város emblematikus fái, a gyönyörű mocsárciprusok, de egy csoda szép épület is fogadja a Holt-Körös partján. Az épületet a 18. század második felében Szarvasra érkező olasz származású Bolza család építtette.

A 19. század elején klasszicista stílusú kastély állt itt, amely mai formáját Bolza Pál elképzelései nyomán nyerte el.

A gróf a Szarvasi Arborétum alapítója volt. A kastély előtti lépcsőn a capitoliumi farkas szobra áll, a híres római szoboregyüttes pontos mása, amely az anyafarkast ábrázolja a mondabeli Romulusszal és Remusszal, és a család olasz származására utal.

A gróf és felesége, Vigyázó Jozefa nem sokáig élvezhették a boldogságot, mert gyermekük születése után nem sokkal az asszony meghalt. Bolza Pál élete hátralévő részében minden energiáját az arborétum kialakításának és fejlesztésének szentelte.

A kastély sajnos egyelőre nem látogatható, csak kívülről tudjuk megnézni, de a város szeretné idegenforgalmi célokra hasznosítani. Régen egyébként a híd túloldalán egy másik kastély is állt, amely a gróf testvéréé, Bolza Gézáé volt. Ezt azonban a hatvanas években lebontották. Egy másik Bolza-kastély mellett is elhaladnak a kéktúrázók Szarvason, ennek kapujában találjuk az egyik szarvasi bélyegzőhelyet. Az Anna-ligetben álló Csáky–Bolza-kastélyban jelenleg a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság központja működik, így ez az épület is csak kívülről nézhető meg.

A cikk először a Turista Magazin 2023. júniusi számában jelent meg.


Cikkajánló