Különleges balatoni kilátók, ahol a panorámán túl más is vár

Ha Balaton, akkor elsőre a strandolás, a vízi élmények és a gasztronómia jutnak eszünkbe, de a kirándulók számára maga a táj is legalább ennyire vonzó tényező. Válogatásunkban olyan balatoni kilátókat szedtünk össze, ahol a madártávlat mellett valami pluszt is kapunk.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
termeszetjaro.hu
2024. június 25.

Ha Balaton, akkor elsőre a strandolás, a vízi élmények és a gasztronómia jutnak eszünkbe, de a kirándulók számára maga a táj is legalább ennyire vonzó tényező. Válogatásunkban olyan balatoni kilátókat szedtünk össze, ahol a madártávlat mellett valami pluszt is kapunk.

A magyar tenger környezetében nincs hiány kilátókból. Talán nincs is olyan pontja a tónak, amire ne lehetne rálátnák a magasból. Vannak köztük azonban olyan építmények, melyek a panorámán túl egyedi formájukkal, felfedezést nyújtó közegükkel hívogatják a kirándulókat. Ha már elteltünk a napozással és a lángossal, vagy éppen az idő nem alkalmas a strandolásra, érdemes felkeresni ezeket az egyedi helyeket.

1. Kilátó és látogatóközpont egyben

Balatonföldvár nyugati részén áll a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont. A különleges, hajó formájú épületben bejárhatunk egy 400 m²-en elterülő interaktív kiállítást, amelynek segítségével megismerhetjük a balatoni hajózás és vitorlázás kultúráját és történetét. A tárlaton terepasztalokkal, makettekkel, filmvetítésekkel, szimulátorokkal (pl. szélgép) mutatják be a hajózást a kezdetektől napjainkig.

A „hajó” fedélzetén csodás panorámát, forró italokat és frissítőket kínáló kávézó várja a látogatókat. Az épület „árbóca”, vagyis a kilátótorony magassága 25 méter, így a magasparttal együtt közel 65 méteres magasságból csodálhatjuk meg az alattunk elterülő Balatont Balatonakarattyától egészen Keszthelyig.

A kilátótoronyba ráadásul lifttel is feljuthatunk, így kerekesszékesek vagy babakocsival közlekedők sem maradnak ki a lenyűgöző kilátásból. Az árakról és a nyitvatartásról ide kattintva találsz infókat.

2. Séta egy panorámás tűzhányón
Dörgicse és Mencshely között félúton találjuk a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámapontját a 399 méter magas Halom-hegyen. Ez a környék legmagasabb pontja, ahonnan nem csupán a Balatont, de a Déli-Bakonyt is beláthatjuk.

Az itt álló Kossuth-kilátót 2015-ben teljesen újjáépítették, és közelében kialakították a 2 km hosszú Vulkán tanösvényt, amely a hegy kialudt vulkáni kúpjának történetét, geológiai sajátosságait és élővilágát mutatja be, ami elsősorban a gyerekeknek lehet érdekes. Láthatunk itt továbbá helyi kőzetekből épített tűzhányómaketteket és a közelben kibányászott kövekből kirakott, hatalmas Balaton-térképet is, ami a kilátóból látszódik jól igazán.

A „kőbalaton” mellé a környék tanúhegyeit, hegyeit szimbolizáló kis kőhalmokat is állítottak. A tanösvény útvonalát végigjárva még a kialudt vulkán gyomrába is besétálhatunk.

3. A kihagyhatatlan „gömbpanoráma”

Ezt a szokatlan formájú, különleges kilátót a balatonboglári Várdombon kell keresni a kalandpark és a bobpálya mellett, és aki még nem járt itt, annak mindenképpen érdemes megcsodálnia. Az egyedi forma mellé természetesen fantasztikus panoráma is jár.

A Xantus János Gömbkilátó 2012 óta látható mai formájában, de eredetileg az 1950-es években építették a brüsszeli világkiállításra. Utána egy ideig a Budapesti Nemzetközi Vásár látványossága lett, végül a '60-as évek végén került Boglárra. A 165 méter magasan álló kilátóból a Balatonban és a szemközti, északi parti tanúhegyekben gyönyörködhetünk. A Gömbkilátó előtt kellemes, dimbes-dombos területen lehet sétálni, piknikezni. A kilátó egy élménypark mellett található, így a látogatást összeköthetjük kalandparkkal, bobozással vagy íjászattal is.

4. A balatoni „vöröstorony”
A vörös homokkőből, reneszánsz stílusban épült kilátót 1935-ben adták át az Alsóörs és Balatonalmádi-Káptalanfüred között magasodó 298 méter magas Csere-hegy festői környezetében. Ez volt a Balaton-felvidék első kőből épült kilátója. 2003-ban épült újjá, több turistaút is érinti ezt a népszerű kirándulóhelyet, köztük a Balatoni Kéktúra útvonala is.

Az egyedi formájú kilátó tetejéről csodás a panoráma a környező dombokra, településekre, a Balaton víztükrére, a Tihanyi-félszigettel, de jó időben Veszprémig és a Bakonyig is ellátni. A toronyból kitekintve 2015 óta a szomszédos Somlyó-hegyi kilátót is szemügyre vehetjük, ami innen csupán egy karnyújtásnyira tűnik.

5. Rálátással a tavakra – Őrtorony-kilátó
A Tihanyi-félsziget központjára a legteljesebb kilátást nyújtó építmény meglátogatása bármely balatoni nyaralás vagy kirándulás maradandó emléke lehet. A Kőtorony-kilátóból a Balaton víztükre mellett két másik tavat is megpillanthatunk.

A vulkanikus eredetű félsziget nyugati peremén állva csodálatos körpanorámában, felülről szemlélhetjük a Balaton által majdnem körbeölelt Tihanyi-félszigetet, a távolban húzódó Bakony tömbjét, a déli part somogyi dombjait, illetve Füred hegyeit. A látványt tovább fokozza, hogy a félsziget két víztükrére (Külső-, illetve Belső-tó) is rálátunk, ami igazán egyedi balatoni perspektívát jelent. Egy tihanyi kirándulás során nem hagyjuk ki ezt az élményt.

6. Fülöp-hegyi élmények
A Balaton partjától néhány utcányira, Badacsonyörs fölött találjuk a Dr. Folly Gyula pécsi orvos által a 20. század elején alapított Folly Arborétumot. Az étteremmel és borászattal is kibővült, különleges cédrusok, ciprusok és egyéb botanikai érdekességek birodalmát azóta is a család gondozza, bővíti, és immáron egy kilátót is találunk a mindössze 5 hektáros területen.

A terület legmagasabb pontján áll a csavart fenyőtoboz alakú kilátó, amely csodálatos kilátást enged Badacsonyra és a szemközti parton elnyúló fonyódi „hegyekre”. Ma már étterem és saját cukrászműhely is tartozik a családi vállalkozáshoz, és különleges szörpöket, teákat is vásárolhatunk.

Egész évben változatos programokat szerveznek a kerti szabadulószobáktól kezdve az interaktív programokon és fényfestéses kerti sétákon át a borvacsorákig. Az arborétum területre nem túl nagy, de éppen ezért kellemesen bejárható: legfőbb értékei a fenyőfélék, legértékesebb tagjai az atlaszcédrusok.

Még egy tipp: Kányavári-sziget
Idáig csak a „nagy” Balatonról esett szó, holott a kistestvére is remek kikapcsolódási lehetőségeket ígér. Maradva a panorámás tematikánál a Kis-Balatonon fekvő Kányavári-szigetnek is meg van a maga kilátótornya – egészen pontosan egy nagy és egy kis kilátója –, ugyanakkor a szigeten a madártávlaton kívül más is vár.

Ezt a csodás és fokozottan védett környezetet csak gyalogosan, egy ikonikus fahídon lehet megközelíteni, ami nagyban hozzájárul a hely természetes szépségéhez és csendjéhez.

A szigeten tanösvény ad tájékoztatást a páratlan helyi élővilágról. Több sétálóutat, pihenőhelyet, illetve szalonnasütőt, játszóteret is találunk a csendes, nyugalmat árasztó környezetben, amely kiváló helyszín a vízimadarak megfigyeléséhez.


Cikkajánló