Láttál már denevért tiszavirágot lakmározni?

Nem mindennapi eseményt sikerült videóra vennie a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak, amelyen egy denevér jóízűen fogyasztja el ügyesen elkapott tiszavirágzsákmányát.

Szerző:
MnolfTurista Magazin
Fotó:
Mnolf / Wikipedia
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Facebook
2024. május 31.

Nem mindennapi eseményt sikerült videóra vennie a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak, amelyen egy denevér jóízűen fogyasztja el ügyesen elkapott tiszavirágzsákmányát.

Az elmúlt héten már több helyen megindult a tiszavirágzás, aminek rajtunk, embereken kívül, az állatvilág sok szereplője is nagyon örül, hiszen rengeteg hal és madár gyűlik ilyenkor a kérészek felbukkanásának helyszíneire. Persze ők nem gyönyörködni szeretnének a természet e csodájában, hanem alaposan jóllakni, hiszen a tiszavirágok kiváló fehérjeforrást jelentenek sok állat számára.

Természetesen a nemzeti parkok munkatársai is figyelik az ország több pontján a tiszavirágok felbukkanását, így tett Monoki Ákos és Nagy Gábor is a Hortobágyi Nemzeti Park színeiben. Ők a Szolnok-Tószeg közti Tisza szakaszát figyelték, amikor egy érdekes jelenetre lettek figyelmesek. Nagy Gábor egy denevért vett észre, ahogy a Tisza vize felett alacsonyan cikázva tiszavirágot próbált fogni.

Sikerrel is járt, de a termetes zsákmánnyal nem tudott felemelkedni, hanem egyenes vonalban repülve a parton landolt, ahol elfogyasztotta kiadós zsákmányát.

Ezt sikerült videóra venniük, és azt is, ahogy a denevér újra felrepül, hogy további kérészekkel tömje tele a hasát. Egyébként nemcsak a tiszavirágok látványa különleges, hiszen egy évben csak pár napig vagy hétig találkozhatunk velük, hanem ez a denevér is egy hazánkban ritka faj, mégpedig egy durvavitorlájú törpedenevér (Pipistrellus nathusii) volt, amely Magyarország déli részein szórványosan él.

Cikkajánló