Lepke vagy pillangó, te tudod a különbséget?

Nem minden lepke pillangó, de minden pillangó lepke. Mégis miben különböznek egymástól?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2024. október 10.

Nem minden lepke pillangó, de minden pillangó lepke. Mégis miben különböznek egymástól?

Gyakran hívjuk a lepkéket pillangónak, de valójában a két szó nem ugyanazt jelöli. A rendszertan az országgal kezdődik, ami törzsekre, osztályokra, rendekre, családokra, nemekre, fajokra oszlik. A lepkék és pillangók esetében ez így néz ki: állatok országa, ízeltlábúak törzse, rovarok osztálya, lepkék rendje, pillangók családja.

Tahát a lepke a rovarok egyik rendjét jelöli, a pillangó pedig a renden belül a pillangófélék családját.

A világban kb. 160 000 lepkefajt ismerünk, ezek közül hazánkban körülbelül 3500 él: nagyjából a 45%-uk nagylepke (Macrolepidoptera) és 55%-uk molylepke (Microlepidoptera). Pillangóból 11 000 fajt különböztetünk meg egymástól. Magyarországon csupán négy pillangófaj honos, melyek védettek:

  • fecskefarkú lepke (Papilio machaon): természetvédelmi értéke 10 000 Ft,
  • kardoslepke (Iphiclides podalirius): természetvédelmi értéke 10 000 Ft,
  • kis apollólepke (Parnassius mnemosyne): természetvédelmi értéke 50 000 Ft,
  • farkasalmalepke (Zerynthia polyxena): természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Az apolló-lepke (nagy apollólepke, Parnassius Apollo) napjainkban valószínűleg már nem honos Magyarországon; irodalmi adatok szerint egykor magasabb hegységeinkben (Bakony, Bükk-vidék) élt. Utoljára észlelt példányai a nyugati határszélen valószínűleg Ausztriából sodródtak át.

Különbségek
A lepkék sokkal változatosabbak, mint a pillangók. A lepkék általában barna vagy bézs szárnyakkal rendelkeznek, míg a pillangók díszesebb, tarkább színekben pompáznak. A karakteres színkülönbségek részben a kétféle élőlény eltérő viselkedésével magyarázhatóak.

A lepkék alapvetően éjszaka aktívak, ezért nappal megpróbálják álcázni magukat, általában a fák kérgén vagy levelén. A pillangók nappal virágról virágra szállva gyűjtik a nektárt. Érdekesség, hogy amíg a pillangók pihenés közben hátrahajtják a szárnyaikat, addig a lepkék szárnyaikat a testükhöz lapítják. Bábstádiumukban, illetve a lárva- és a felnőttszakaszban is különbségek vannak. A lepkék selyembe csomagolt gubókat készítenek, a pillangók ún. krizaliszokat alkotnak, melyek kemények és simák. A lepkék fején található két csáp felépítése is változatos. A csápok végződhetnek bunkóban, míg az éjjeli fajok csápja általában cérnaszerűen fonalas vagy bozontosan fésűs.

A lepkék szájszerve egészen speciális, amelynek a legfontosabb és egyben legsajátosabb eleme a pödörnyelv. Ez a testükhöz képest az egyik leghosszabb az állatok között. Ismerünk ugyanakkor olyan éjszakai lepkéket (pl. pávaszemek), amelyeknek nincs szájszervük, így nem is táplálkoznak. Ezek a fajok, miután kikeltek a bábból, 7–10 napig élnek.

Cikkajánló