Besokalltak a vadmadármentők

Valaki őzet tett a sukorói Vadmadárkórház madármentésre szánt inkubátorába, amit a megrémült állat használhatatlanná tett. A madármentők drasztikus döntést hoztak.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Vadmadárkórház
Sukoró Facebook-oldala
2024. október 2.

Valaki őzet tett a sukorói Vadmadárkórház madármentésre szánt inkubátorába, amit a megrémült állat használhatatlanná tett. A madármentők drasztikus döntést hoztak.

A Vadmadárkórház közösségi oldalán posztolta ki, hogy előzetes jelzés és telefonálás nélkül őzet tettek a madármentő inkubátorukba, amit a megrémült állat szétvert, leszaggatta a vezetékeket és telepiszkította.

Az inkubátort a Vadmadárkórház önkéntesei tervezték, tíz éve működik, ezzel könnyítve meg a madarat behozók dolgát. Mint írják, gesztusnak szánták azok felé, akik nem tudnak átvételi időpontokhoz igazodni.

Kiemelték, nem csupán egy egyszerű faládáról van szó: egy folyamatos szellőzést, fűtést és hűtést biztosító rendszert építtettek bele, továbbá digitalizálták is, ugyanis egy SIM-kártyás rendszer azonnal üzenetet küld nekik, ha madarat helyeznek el az inkubátorban. Mindez körülbelül egymillió forintba került.

A közleményük szerint tíz év alatt találtak már benne többek közt siklót, mókust, sünt, menyétet, őzet, teknőst, rókát és vidrát is, annak ellenére, hogy az inkubátor kizárólag a madarak mentésére készült önerőből.

"Nyeltünk egyet minden esetben, és tisztelve az életet, elláttuk őket. Mindegyiknek van ma már speciális mentőhelye, ez a pénteki eset most nagy falat nekünk. Nem az őz miatt. Őt természetesen elláttuk, jól van, és mivel pár nap nem elég a kézhez szokáshoz, visszakerül a természetbe. Az emberi hozzáállás az, ami immár sokadszor túlszaladt a tűrőképesség határán, és azt mondatja velünk, elég volt! Az inkubátort nem javítjuk meg. Leszereljük. Mostantól a madarak átvétele kizárólag személyesen lesz lehetséges” – olvasható a posztjukban.



Cikkajánló