Lódarazsak miatt felgyújtott egy 120 éves tölgyet, kis híján óriási baj lett belőle

Tanulságos történetet osztott meg a Nyírerdő Zrt. közösségi oldalán, egy ismeretlen „jó szándékú” lódarazsakkal akart leszámolni a Sós-tói erdőben, de egy öreg tölgy látta kárát.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Nyírerdő Zrt. / Facebook
Forrás:
Nyírerdő Zrt. / Facebook
2024. július 31.

Tanulságos történetet osztott meg a Nyírerdő Zrt. közösségi oldalán, egy ismeretlen „jó szándékú” lódarazsakkal akart leszámolni a Sós-tói erdőben, de egy öreg tölgy látta kárát.

Július 26-án, a Sóstói-erdőben egy feltehetően „jó szándékú” erdőjáró lódarazsakat fedezett fel egy idős tölgyfa tövében, és úgy gondolta, hogy önállóan intézkedik. Sajnos nem a legjobb módszert választotta, és ahelyett, hogy értesítette volna a Nyíregyházi Erdészetet, inkább begyújtotta a fa törzsét, mindezt tűzgyújtási tilalom alatt. Hamar rájöhetett, hogy ez mégsem volt jó ötlet, mert gyufáját hátrahagyva elillant a helyszínről - olvasható a Nyírerdő Zrt. Facebook-oldalán.

Szerencsére egy nála bölcsebb erdőjáró észlelte a füstöt, és riasztotta a nyíregyházi tűzoltókat, akik értesítették az erdészetet. Sajnos akkor már a fa mintegy két méter magasságban, belülről égett, így az oltás mellett a kivágása is elkerülhetetlenné vált.

A tüzet eloltották, és a fát kidöntötték, de utóbbi sem volt egyszerű művelet. Mivel egy nagyméretű, erdei út és erdővédelmi kerítés mellett álló faegyedről volt szó, csak egy lakott-területi fakitermelő tudta megoldani a cseppet sem veszélytelen feladatot.

A riasztástól eltelt egy-két órán belül a tűzoltóknak, a speciális fakitermelőnek és az erdészet kollégáinak hála sikerült elhárítani a vészhelyzetet, az erdő nem kapott lángra, de egy-két darázscsípést azért begyűjtöttek a probléma megoldásán dolgozók.

Ez az eset jó tanulság arra, hogy semmiképp se álljunk neki magunk elhárítani egy ilyen helyzetet, ha bármilyen rendellenességet észlelünk az erdőben, érdemes jelezni azt az erdő kezelőjének, a Sóstói-erdő nagy részének esetében ez a Nyíregyházi Erdészetet jelenti (Telefon: 42/478-001). Ha ez most is így történt volna, jó néhány ember munkáját meg lehetett volna takarítani, és nem kellett volna egy 120 éves tölgyfát kivágni.



Cikkajánló