Madárcsicsergős lombkoronasétány a Tisza partján

Hatalmas ártéri fák között sétálva szívhatjuk magunkba a természet nyugtató hatását a nemrég megnyílt nagykörűi lombkoronasétányon.

Szöveg és fotó:
2024. május 24.

Hatalmas ártéri fák között sétálva szívhatjuk magunkba a természet nyugtató hatását a nemrég megnyílt nagykörűi lombkoronasétányon.

Hivatalosan május 9-én nyitották meg a Nagykörűi Lombkoronaház- és sétány komplexumot, de mi már előbb kipróbálhattuk, ugyanis áprilisban meglátogattuk az ország cseresznyéskertjének tartott települését, hogy megcsodáljuk a cseresznyefák virágzását. A fehér virágoktól roskadozó fákról írt képes beszámolónkat itt nézhettek meg.

No, de térjünk vissza az új attrakcióhoz, amely nyolc méter magasan, cikcakkban kacskaringózva vezet a gáttól a Tisza partja felé a lombkoronaházig.

Az egész évben ingyenesen látogatható sétány azért is különleges, mert olyankor sem kell lemondanunk a lombok közti séta élményéről, ha éppen árad a Tisza, hiszen a gátról ilyenkor is felsétálhatunk rá, miközben alattunk a víz az úr.

A sétánynak egyébként van egy másik feljárata is a part felől, a lombkoronaház alatt, ami nekem egy picit messzebbről, és egy bizonyos szögből úgy tűnt, mintha egy ufó szállt volna le a fák közé.

Azért nem kell megijedni, nem idegenek várnak fent, nyugodtan lépkedjünk fel a csigalépcsőn, mert a sétány teraszos része vár itt ránk, ahol megpihenhetünk. Padokról élvezhetjük a lombkoronák közti nyugalmat, vagy épp a nagy nyüzsgést, ha mondjuk épp tavasszal vagy nyáron, a fiókanevelés időszakában érkezünk ide.

Nem túlzás, de tényleg egészen közelről figyelhetjük meg a fákat és a fákon élő apróbb és nagyobb élőlényeket, madarakat, akár még azt is, ahogy odút készít magának egy fakopáncs, hogy aztán majd ott nevelje fiókáit.

A lombkoronaházat ötletesen úgy építették meg, hogy a terasz közepén is egy fa tör a magasba, de találunk itt egy teljesen zárt részt is, ahol a tervek szerint egy melegkonyhás bisztró is üzemel majd. Ha minden jól megy, akkor már idén nyáron kinyitnak és ebben az időszakban szerdától vasárnapig várják majd az éhes és frissítőre vágyó vendégeket, ősszel és tavasszal pedig péntek délutántól vasárnapig lesz majd nyitva a bisztró.

Így nemcsak az otthonról hozott elemózsiát fogyaszthatjuk el a teraszon, hanem helyi finomságokat is, hiszen az alapanyagokat zömmel helyi termelőktől igyekeznek majd beszerezni. Tervben van egy kézműves termékeket bemutató hely is itt a házban, amely a környékbeliek portékáit igyekszik majd népszerűsíteni, a gyerekeknek pedig egy játszásra alkalmas tér is kap majd helyet.

Apropó, gyerekek! A lombkoronaház alatt egy vadiúj játszótér is várja a legkisebbeket, de a cseresznyéjéről híres település nem titkolt szándéka, hogy a sétány a lombkoronaházzal egy központi funkciót lásson el az öko- és aktív-, valamint kulturális turizmusban.

A helyszín adja magát, hiszen a Tisza mellett vagyunk, vízitúrázók remek pihenőpontja lehet ez, de az EuroVelo 11-es kerékpárútvonal is itt halad el a gáton, így a biciklizők is szusszanhatnak ebben a kellemes és értékes környezetben, amely egyébként Natura 2000-es terület.

Ráadásul a strand is itt van a lombkoronaház mellett, így a klasszikus nyári pihenést kedvelők szintén élvezhetik majd ennek az új létesítménynek a szolgáltatásait, amelyben még kulcsos szekrényeket is találunk. Így ha esetleg valaki az értékeit szeretné biztos helyen tudni, míg csobban egyet a Tiszában az izzasztó kerékpározás után, akkor ezt is megteheti.

Érdemes lesz mostanában ellátogatni Nagykörűbe, hiszen most érik a cseresznye, így össze lehet kötni a gasztroélvezeteket a lombkoronasétány felfedezésével.

A település minden évben megszervezi a Nagy Cseresznyevásárt, amely idén június 15-én, szombaton lesz.

Bár az időjárás miatt idén minden korábban történik, a virágzás, és most a cseresznye beérése is két héttel előrébb jár, ezért előfordulhat, hogy a szervezők előrébb hozzák ezt a rendezvényt. Ha nem akartok lemaradni, akkor érdemes követni a következő oldalalak a friss információkért: a Nagykörűi Virágzástól Befőzésig Turisztikai Egyesület közösségi oldalát itt, a Nagykörűi Lombkoronaház- és sétány weboldalát itt, a közösségi oldalát pedig itt.

De ha marad a június 15., akkor sem maradtok friss cseresznye nélkül, hiszen vannak kései cseresznyefajták is. Június 16-án, vasárnap pedig belekóstolhatunk a híres Kőrűi Piac hangulatába, ugyanis a tervek szerint ekkor tartják a Cseresznyés Körűi Piacot.

Azoknak is könnyen megközelíthető a hely, akik a Tisza túlpartjáról érkeznek, hiszen Nagykörűnél komp is közlekedik, a 240 méter hosszú sétányt pedig akár babakocsival is végig lehet járni a gát felől. Sőt, a mozgássérültekre is gondoltak, akiknek külön parkoló lett kialakítva a gáton, így a kerekesszékesek is élvezhetik ennek a csodás ártéri erdőnek a hangulatát a lombok között.

Természetesen vannak kerékpárok lezárására alkalmas állványok a lombkoronaház alatt, de néhány kocsinak is alakítottak ki itt parkolóhelyet.

Már csak egy dolgot hiányolhatnak talán a rutinos „lombkoronasétányozók” és tanösvényezők, mégpedig az ismeretterjesztő táblákat, amelyen keresztül megismerhetnénk a hely természeti értékeit és élővilágát. Mindenkit megnyugtatunk, ez is készülőben van, mégpedig a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság adja majd ehhez a tartalmi alapot, úgyhogy biztosak lehetünk benne, hogy a sétány nemcsak a pihenni vágyóknak, hanem a tudásra szomjazóknak is tökéletes célpont lesz.

Nézzetek meg még több képet a nagykörűi lombkoronasétányról az alábbi képre kattintva:

Cikkajánló