Nálunk is rohamosan terjed az erdei csótány

Egyre többször lehet velük a lakásokban is találkozni, de nem kell megijedni, ezek a csótányok nem terjesztenek betegséget viszont remekül tudnak repülni. Mutatjuk, mi velük a teendő.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont
2024. október 4.

Egyre többször lehet velük a lakásokban is találkozni, de nem kell megijedni, ezek a csótányok nem terjesztenek betegséget viszont remekül tudnak repülni. Mutatjuk, mi velük a teendő.

Az elmúlt hetekben a hazai nagyvárosokban, de elsősorban Budapesten jelezték több fórumon is, hogy rengeteg csótánnyal találkoznak a házakban, lakásokban. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont szakemberei szerint azonban pánikra semmi ok, mert ezek a példányok egy veszélytelen, betegségeket nem terjesztő csótányfaj, az erdeicsótány ártalmatlan, ám nem túl bizalomgerjesztő egyedei.

A csótányoknak ez a faja Olaszországtól a Balkánig, Törökországon keresztül a Kaukázusig előfordul, hazánkban először 2005-ben észlelték. Főleg az avarrétegbe szeretik rakni tojáscsomóikat, ahol 2 év alatt érik el a kifejlett imágó állapotot, amivel júniustól egészen az ősz első feléig találkozhatunk.

Rajzásuk augusztus végére, szeptemberre esik, utána rohamosan csökken a számuk.

Előnyben részesíthetik a hűvösebb, párásabb helyeket, részben ez is lehet az oka, hogy a melegebb és szárazabb időszakokban a nagyobb városok hűsebb, kertes lakóövezetében keresnek menedéket.

Elsőre könnyen összetéveszthetünk egyes erdei csótányfajokat a német csótánnyal, de ha jobban szemügyre vesszük őket, a betegségek terjesztésére is képes, konyhai maradékokon vígan elélő német csótány torán két pici párhuzamos sávot találhatunk, az erdei csótányoknál ezek hiányoznak. Az erdei változat jól tud és szeret is repülni, míg a német és az amerikai csótányokról ez nem mondható el.

A HUN-REN Ökológiai Központ kutatója, Korányi Dávid arra is felhívta a figyelmet, hogy kémiai irtószerek használata szúnyogok esetén sem javasolt, hiszen sok más rovar is a szer áldozatául esik. Az erdei csótány ellen is bőven elég, ha rovarhálót használunk, és esténként sötét szobában szellőztetünk, mert a fény vonzza a rovarokat. Nincs szükség ellenük irtószeres védekezésre, mert részint ártalmatlanok, részint amúgy is elpusztulnak pár nap alatt a lakásban.

Egy is érzékenyítés mexikói módra azoknak, akik nagyon nem szeretik a csótányokat:

Cikkajánló