Már nemcsak itthon, de Kárpátalján is küzdenek a tiszai PET-palack áradat ellen

A PET Kupa sok éve küzd azért, hogy megtisztítsa a Tiszát – a jórészt felvízi országokból – hozzánk érkező hulladékáradattól. Két éve azonban a probléma forrásánál, Kárpátalján is akcióba kezdtek; a cél a forrásvidéki területek megtisztítása és a kárpátaljai szelektív hulladékgyűjtés előmozdítása.

Szöveg:
Fotó:
PET Kupa Egyesület
2024. június 4.

A PET Kupa sok éve küzd azért, hogy megtisztítsa a Tiszát – a jórészt felvízi országokból – hozzánk érkező hulladékáradattól. Két éve azonban a probléma forrásánál, Kárpátalján is akcióba kezdtek; a cél a forrásvidéki területek megtisztítása és a kárpátaljai szelektív hulladékgyűjtés előmozdítása.

Tizennégy tehervagont lehetne megtölteni azzal az 1400 tonna hulladékkal, amit 2022 óta Kárpátalján a CALL-Action projekt keretében összegyűjtöttek a PET Kupa helyi partnerei és a Diageo támogatásával. A projektbe 21 település, 29 iskola és több mint 61 ezer helyi lakost és diákot tudtak bevonni. A CAll-Action projekt eredményeiről és annak folytatásáról egy sajtótájékoztatón számoltak be.

Ahol nem járnak kukásautók

A Tisza forrásvidékén, Kárpátalján sok kis hegyi településen egyáltalán nincs szervezett hulladékgyűjtés, nem jár a kukásautó, így mindenki azt kezd a háztartásában keletkező hulladékkal, amit tud. Jobb esetben megpróbálja a nagyobb városok hulladékgyűjtő helyeire elvinni, mások elégetik vagy a föld alá temetik azt.

Évente 10 ezer tonna hulladék kerül ki a természetbe, vagy kerül be a kazánokba.

A Tisza partján is rengeteg hulladék végzi, amit aztán az áradás magával visz, elhozza hozzánk, majd tovább a Dunába és a tengerig. Régóta így megy ez, csak évtizedekkel ezelőtt még nem volt ennyi műanyaghulladék a háztartásokban.

A Call-Action projektbe bevont kárpátaljai helyszíneken 120 ezer ember él. A program célja, hogy a tüneti kezelés vagyis a hulladék összegyűjtése mellett a probléma okait is próbálja megszüntetni, vagy legalábbis csökkenteni. Épp ezért a folyó-és az árterek takarítása mellett a program fontos részét képezi a szemléletformálás és a lakossági hulladékgyűjtés fejlesztése.

A környezetvédelem helyi hősei

A projekt nagyban támaszkodik olyan helyi vállalkozókra, aktivistákra és szervezetekre, akik már bizonyítottak az elmúlt évek során. Egyikőjük, Viktor Bucsinszkij kárpátaljai környezetvédő a sajtótájékoztatón is ott volt, és mesélt az általuk végzett munkáról.

A körülmények alapból nem egyszerűek, de az Ukrajnát sújtó háború és az ebből adódó viszontagságok még nehezebbé teszik a helyzetet, például a gyakori áramkimaradások miatt.

De a háború kezdete óta az odamenekülők miatt megnőtt a keletkező szemét mennyisége, mindeközben nagyon nehéz férfi munkaerőt találni.

Viktor Bucsinszkij korábban gyakran járt horgászni a Borsa folyóra, de amikor már csak PET palackot és műanyagzacskót fogott ki, eldöntötte, hogy valamit tennie kell. 2019-ben megalapította a Színes Tartályok ökológiai mozgalmat, folyótakarításokat szervez a Tiszán és mellékfolyóin, létrehozott egy hulladékgyűjtő telepet Beregszászon, kialakított két nagyobb hulladékgyűjtő pontot, szelektív kukákat is kihelyezett Beregszászon. A Színes Tartályok mozgalom iskolai szemléletformálással is foglalkozik, előadásokat tartanak, szelektív hulladékgyűjtő dobozokat és szemléltetőtáblákkal láttak el minden beregszászi iskolát.

Anna Sabadosh az ungvári Zöld Város Egyesület környezeti nevelője videóüzenetet küldött a sajtótájékoztató résztvevőinek. Ő a fiatalok szemléletformálásáért dolgozik, és ma már ennek a munkának is érezhető a hatása, hisz sokszor a gyerekek azok, akik elviszik szüleiket a gyűjtőpontokra.

A projekt helyi partnere a kárpátaljai Papillio Természet- és Környezetvédelmi Egyesület is, amely Kárpátalja élővilágának kutatása mellett rendszeresen szervez szemétszedéseket is. A projekt keretében egy különösen szennyezett erdőt, a Latorca Plastic Forest (műanyag erdő) nevű területet fogják önkéntesek bevonásával megtisztítani.

Villástargonca és ökobusz

A Call-Action projekt támogatásának köszönhetően Viktor Bucsinszkij további 500 szelektív kukát osztott ki Beregszászon, és vásároltak egy villás targoncát is, ami jelentősen megkönnyíti a hulladékkezelési munkát.

Ungváron Ruslan Shvarts felel a hulladék szakszerű feldolgozásáért, és a projektnek köszönhetően most már ökobusszal járja a várost, ami tulajdonképpen egy mobil gyűjtőpont, amely előre meghirdetett időpontokban a város különböző pontjain várja azokat, aki szeretnék szelektíven gyűjtött hulladékukat leadni.

Eddig 178 tonna hasznosítható hulladékot gyűjtött be.

A szelektíven gyűjtött beregszászi és ungvári hulladékot, mivel helyben nincs hulladék-feldolgozóipar, vagy a több mint 200 km-re fekvő Lenbergben vagy a még távolabbi Kijevben dolgozzák fel.

A PET Kupa és a Diaego közös folyómentő akciója, a CALL-Action projekt tovább folytatódik. „Büszkék vagyunk az eddigi eredményeinkre, azonban a munkánk még korántsem ért véget: további fejlesztésekre és eszközökre van szükség a kárpátaljai Ungváron és Beregszászon is. Bízunk benne, hogy a CALL-Action program keretében tovább tudjuk folytatni mindazt, amire a kezdeményezés három főbb pillérre épül: a lakossági hulladékgyűjtés fejlesztése, a folyótakarítás, valamint a szemléletformálás” – mondta Hankó Gergely, a PET Kupa projektvezetője, KSZGYSZ (Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége) ügyvezetője.

A sajtótájékoztatón részt vett és az ügy mellett áll az ismert humorista és környezetvédelmi aktivista Litkay Gergely is. „ A PET kupa környezettudatossági törekvésekben a legjobb, játékos, természetközeli, hatékony, erősíti a civilek és a vállalatok közötti együttműködést, nem csak a tüneteket, de az okokat is kezeli. Megtiszteltetés számomra, hogy az ügy mellé állhatok.”

Cikkajánló