Már zajlik a tiszavirágzás

A tiszavirág világszinten is kiemelkedő természeti örökség. Ezekben a napokban láthatjuk a násztáncát.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Hortobágyi Nemzeti Park
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2024. június 7.

A tiszavirág világszinten is kiemelkedő természeti örökség. Ezekben a napokban láthatjuk a násztáncát.

Eljött az évnek az a néhány napja, amikor esténként látványos természeti jelenséget észlelhetünk a Tiszán: milliónyi rovar igyekszik röpke élete alatt párosodni és petéket lerakni, hogy aztán néhány óra elteltével elpusztuljanak.

Idén néhány helyen már május végén lehetett találkozni a kérészfajjal. Például a Körösökön vagy a Rábán, illetve a Tiszán Szolnok alatt, és a Tisza-tónál is felbukkantak korai példányok a meleg hatására, de akkor még nem beszélhettünk igazi tiszavirágzásról.

Szegednél június 5-én volt a főrajzás, Tiszainokán szintén aznap kezdődött. Az ottani kikötőben ma este még részt vehetsz tiszavirág-megfigyelő túrán.

A program 16 órától indul kézműveskedéssel, 17.30-tól ismeretterjesztő előadás lesz, majd a fő attrakció következik, a tiszavirágzás, amit térítés ellenében csónakkal is meg lehet csodálni a vízről. Június 7-én, a tízezres nagyságrendű előrajzás után a Tisza-tó térségében is elkezdődött a tiszavirágzás.

A legnagyobb európai kérész 2,5-3,8 cm-re nő meg, de ha farksertéit is beleszámoljuk, akár 12 cm-es is lehet. A nőstények nagyobbak, de farksertéik rövidebbek, ezért gyorsabban repülnek. Egy tiszavirág egyedfejlődése 3 évig tart, közben 20-szor vedlik. A hímek lárvakoruk után először szubimágók lesznek, utolsó vedlésük már a parton zajlik.

A nőstények a lárvaállapot után azonnal imágóvá alakulnak. Ekkor már nem táplálkoznak, csak párt keresnek maguknak. A nőstények 7-8000 petét raknak le a víz felszínére. Ezek lesüllyednek, lárvaként belefúrják magukat az agyagos aljzatba, és itt táplálkoznak szerves korhadékkal.

Maga a tiszavirágzás három szakaszból áll. Az előrajzás alkalmából általában néhány száz példányt láthatunk, a főrajzáskor milliónyit, utórajzáskor már csak néhány tucatot.

Cikkajánló