Medve kószál a Gerecsében

Hétfőn többen is medvét láttak a Komárom-Esztergom vármegyei Bajót határában. Volt, aki az autójában ülve nézett farkasszemet az állattal.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Illusztráció)
Forrás:
facebook.com/BajotKozseg/
2024. október 16.

Hétfőn többen is medvét láttak a Komárom-Esztergom vármegyei Bajót határában. Volt, aki az autójában ülve nézett farkasszemet az állattal.

Az utóbbi napokban több helyen is észleltek medvét az országban: Nógrád és Hajdú-Bihar vármegye mellett Borsodban és most Komárom-Esztergom vármegyében is felbukkant egy példány. A feltételezhetően Szlovákiából érkezett medvét először hétfőn pirkadatkor pillantották meg egy pataknál, majd a délutáni órákban mások is látták – olvasható Bajót község Facebook-oldalán, ahol a település polgármestere, Tóth Zoltán hosszabb bejegyzésben számolt be az észleléssel kapcsolatos fejleményekről.

A településvezető azt nyilatkozta az Inforádiónak, hogy több helyi lakos felfigyelt egy nagy termetű állatra, de csak az egyikük volt benne biztos, hogy medvét látott. A délutáni órákban mások is jelentették, hogy medvének tűnő állatot láttak Péliföldszentkereszt közelében.

Egy ember arról tájékoztatta a polgármestert, hogy éjszaka találkozott a medvével, és az autójában ülve 4-5 percen keresztül nézett szembe vele, mások pedig medvehangra lettek figyelmesek a környéken.

Tóth Zoltán a lakosság tájékoztatása mellett értesítette a rendőrséget, a helyi vadásztársaságot és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot a történtekről, majd személyesen is az állat kutatására indult, mint hivatásos vadász.

„Ezért kérek minden erdőjárót, hogy fokozott figyelemmel tartózkodjanak az erdőkben, és ha bármilyen szokatlan dolgot (közvetlen találkozás, lábnyom, stb.) tapasztalnak, látnak azt haladéktalanul jelezzék az önkormányzat, a rendőrség, vagy a Duna-Ipoly Nemzeti Park felé! Azt gondolom, hogy jelen esetben tökéletesen igaz a közmondás, miszerint jobb félni, mint megijedni! – zárta a bejegyzést a polgármester, aki az esetleges újabb fejleményekről is tájékoztatást ígért.

Mit tegyünk, ha medvét látunk?

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján már korábban összeszedte, hogy mit ne tegyünk, ha medvével találkoznánk. A WWF pedig videóban mutatja meg, hogy mit tegyünk, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a konfliktusok kialakulásának esélyét a medvékkel.


Cikkajánló