Tavasz kezdetén a lombos erdők bükk- és gyertyánfái alatt sok erdőjáró turistát töprengésre sarkall a medvehagyma levélszőnyeg enyhén fokhagymás, friss illata: vajon milyen ételekhez használják fel az alig három hétig tartó zöldellést? A gyors, egyszerűen finom és egészséges primavera étkek sorát ezúttal a medvehagymás spagetti nyitja.
Nagyon figyeljünk rá, hogy virágzáskor és utána már ne használjuk fel étkezésre, és véletlenül se keverjük össze a gyöngyvirág nagyon mérgező leveleivel. Egy-egy tőről csak 1-2 levelet tépjünk le, így jövőre is lesz mit szednünk.
30 perc alatt elkészül
Mártáshoz:
3 ek medvehagyma olaj vagy 4 dkg vaj,
4 dkg frissen aprított medvehagyma levél,
2.5 dl tejszín, 3 cikk medvesajt,
10 dkg reszelt Trappista sajt,
kevés só, kevés frissen reszelt szerecsendió,
csipetnyi chili por,
1 mokkáskanál színes bors
4 tojás, só
A tésztát forrásban lévő sós-olajos vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, melegen tartjuk. Mély serpenyőben felmelegítjük a medvehagyma olajat vagy megolvasztjuk a vajat, beleszórjuk az apróra vágott medvehagyma levelet, átforrósítjuk, szűrőkanállal kiszedjük. A visszamaradt zsiradékba öntjük a tejszínt, kisebb lángon 1 - 2 percig forraljuk, beleolvasztjuk a sajtcikket, elkeverjük. Sóval, szerecsendió reszelékével ízesítjük, majd beleforgatjuk a még meleg tésztát. Körbeöntjük a felvert, megsózott tojással, kis tűz fölött lágyra sütjük. Megszórjuk az őrölt borssal. Forrón, friss salátafélével tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Hozzávalók: Tésztafőzéshez:
3 l víz, 2 teáskanál só, 1 ek olaj, 30 dkg spagetti