Medvét láttak Pest megyében

Május 25-én Acsa és Püspökhatvan között egy magányosan kóborló barna medvéről érkezett lakossági bejelentés az Acsai Közös Önkormányzati Hivatalhoz. A Pilisi Parkerdő szakembereinek vizsgálata igazolta, hogy valóban medve járt a térségben.

Forrás:
Pilisi Parkerdő Zrt.
2022. május 25.

Május 25-én Acsa és Püspökhatvan között egy magányosan kóborló barna medvéről érkezett lakossági bejelentés az Acsai Közös Önkormányzati Hivatalhoz. A Pilisi Parkerdő szakembereinek vizsgálata igazolta, hogy valóban medve járt a térségben.

Május 25-én, reggel, háromnegyed kilenckor jelezte az Acsai Közös Önkormányzati Hivatalnál egy autós, hogy medvét látott áthaladni az Acsa és Püspökhatvan közötti közúton. A két település a Cserhát lábánál, Budapesttől 60 km-re található.

A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei közösen átvizsgálták a területet, majd az állat mozgásának nyomon követése és tartózkodási helyének pontos meghatározása érdekében vadkamerákat helyeztek ki- írja a Pilisi Parkerdő sajtóközleménye.

A Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei azt javasolják, hogy

a kirándulók jelenleg kerüljék el az Acsa és Püspökhatvan környéki erdőségeket.

Ha mégis találkoznánk medvével, a szakemberek a következő viselkedési szabályok betartását javasolják:

  • A medve alapvetően békés természetű és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).
  • Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről.
  • Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el
Cikkajánló