Bár az ősz eddig remek kirándulásra való időket hozott, hamarosan jöhet a zimankó. Ideje felkészülni és megelőzni a bajt!
Ha létezik közöttetek olyan léhűtő természetjáró, aki még nem szedett a télre a természet csodálatos C-vitamin bombájából, akkor gyorsan cselekedjen! A csipkebogyó szezonjának hamarosan vége, mi pedig egy igazi elixírrel szeretnénk megóvni egészségeteket a téli túrákra is.
A mézbe áztatott fokhagyma-citrom-csipkebogyóhús (vagy helyette a hámozott gyömbérszelet) ősztől tavaszig természetes gyógymód a meghűléses betegségekre, torokfájásra, rekedtségre, légúti betegségek megelőzésére. A gyógyméz 2-3 hónapig eláll a hűtőben. Érdemes tripla adagot készíteni, mert gyorsan fogy.
1 db hámozott citrom szeletelve
vagy 5 dkg magozott csipkebogyó-hús
Elkészítés
Rakjuk az üvegbe a hámozott, szeletelt citromot, a hámozott gyömbért vagy csipkehúst, és a tisztított fokhagymát. Öntsük fel mézzel, zárjuk le, tegyük hűtőszekrénybe. 3-5 nap alatt a citromtól besűrűsödik és összeérik a torokszirup. Reggel-este teáskanálnyit fogyasszunk el a gyógymézből! Az esti lefekvés előtt 3 dl meleg teába tett 1 evőkanálnyi méz nemcsak segíti az alvást, hanem hadat üzen a kórokozóknak is.
Megelőzésre teaként is használhatjuk a csipkebogyót vagy hámozott gyömbérszeletet. 2 teáskanálnyi csipkehúst este 2 dl cukormentes, szobahőmérsékletű teába áztatunk. Éjjel kiázik a csipkehús hatóanyaga, és a leszűrt tea éhgyomorra elkortyolva fejti ki jótékony hatását.