Mik ezek a repkedő pettyes fekete lepkék mindenhol?

Június-júliusban akár tömegesen is repkedhetnek az erdős túrautakon, de akár parkokban is találkozhatunk velük.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina (kiemelt fotó)
2024. június 19.

Június-júliusban akár tömegesen is repkedhetnek az erdős túrautakon, de akár parkokban is találkozhatunk velük.

Nem lehet nem észrevenni, hogy ezek a 3-4 centiméteres lepkék nem túl ügyes repülők, a föld közelében, szédelegve, csapongva repkednek ide-oda, és az erdei autóutakra keveredve bizony ez lehet a vesztük.

Röpte mellett kinézete is figyelemfelkeltő ennek a lepkéknek, a kékesfekete alapra a szárny fehér pettyeket, a test pedig sárga csíkozást kapott. Tömegesen megjelenve olyan, mintha apró kis tündérkék lepték volna el az erdőt. Alkatra a csüngőlepkékhez hasonlít, viszont neve is mutatja, hogy valójában nem az. A fehérpettyes álcsüngőlepkéről van szó, amelynek június-júliusban van a rajzása, és szinte bárhol felbukkanhat, hegyvidéken vagy akár az Alföldön, erdőkben, cserjésekben, vízpartokon és parkokban egyaránt.

A fehérpettyes álcsüngőlepke (Amata phegea) valójában a medvelepkefélék közé tartozik, és annak ellenére, hogy nappal repül, igazából egy éjszakai lepkéről van szó.

Mitől lesz egy lepke nappali vagy éjszakai?

Valójában nem az határozza meg, hogy melyik napszakban repül a lepke, hanem a csáp kinézete és a szárnyai tartása. A nappali lepkék csápjának vége bunkószerűen kiszélesedik, és jellemzően a test felett függőlegesen zárják össze szárnyaikat pihenéskor. Az összes többi lepkefajt, ami nem ilyen, azt az éjszakai lepkékhez soroljuk, a molyokkal együtt.

Ha megfigyelünk egy fehérpettyes álcsüngőlepkét, ahogy rászáll egy fűszálra vagy virágra, valóban nem fogjuk látni függőleges zárt szárnyakkal pihenni. Viszont azt láthatjuk, ahogy a virágokból nektárt szívogatja, és főként a nagyméretű virágokat kedveli.

Van egy rá kísértetiesen hasonlító rokona is, amely viszont valódi csüngőlepke, mégpedig a változékony csüngőlepke (Zygaena ephialtes). Bár a hasonmás olykor sárga vagy piros foltokat visel, van egy tulajdonság, amelyben biztosan eltérnek egymástól, mégpedig a tor és a potroh találkozásánál lévő sárga sáv, amely a fehérpettyes álcsüngőlepkének van, a változékony csüngőlepkének viszont nincs. A sárga potrohgyűrű viszont mindkét lepkefajon ott van.

A fehérpettyes álcsüngőlepke nősténye félgömb alakú petéit csomókban rakja le a növényzetre. Hernyója fekete vagy szürkésbarna, testét szürke szőr borítja, és lágyszárú növényeken fejlődik, mint például az útifű-fajok, lórom-fajok, árvacsalán-fajok, vagy a gyermekláncfű.

A már kifejlett példányok most repülnek, és ahogy írtuk, nem túl ügyesen, így mi is nézzünk a lábunk elé túra közben, nehogy összetapossunk egyet, mert bár a testében lévő mérgező anyagokkal védekezik, az csak a rovarevők ellen hatásos fegyvere.

Cikkajánló