A nyár végi túrák során a kora esti programokba még bőven belefér ennek az ínycsiklandó illatot árasztó, egyszerű pecsenyének az elkészítése.
A pácolást otthon előző nap elvégezhetjük. A hűvösödő esték jóízű beszélgetései alatt jól esik hozzá 1-1 pohárka testesebb vörös nedű. A nyársak mellett a tűzön süthetünk még karikára szeletelt cukkinit, padlizsánt vagy őszibarackot, esetleg almát, körtét, kemény szilvát is.
Elkészítési idő: 60 perc.
Hozzávalók 3 személyenként:
25 dkg szűzpecsenye, 3 ek olívaolaj, 1 teáskanál provence-i fűszerkeverék, 3 db pulykamedalion 2 ek olívaolaj, 1 ek ketchup, 1 ek teriyaki-szósz, 1 teáskanál méz.
Továbbá: só, 6 db kisebb vöröshagyma keresztben 3 felé vágva, 1 db húsos pirospaprika 12 kockára szelve, 1 kg félig főtt burgonya, fa saslikpálcák, frissen vágott zöldfűszerek, nyári saláta.
A szűzpecsenyét 3 db vastagabb korongra szeljük és a pulykamedalionnal együtt gyengéden kiklopfoljuk. Keresztben-hosszában mindegyiket 4 felé vágjuk. Otthon a szűzhúsokat grillfűszerkeverékkel vagy provance-i fűszerrel ízesített olajban, a pulykahúst méz-ketchup-teriyaki-olívaolajos pácban érleljük fél napig.
Hűtőben tartjuk. A pálcikákat vízbe áztatjuk. Pácolás után lecsepegtetve külön a szüzet, és külön a pulykahúst a hagymával és a paprikával váltakozva 3-3 nyársra húzzuk. Sütés előtt megsózzuk, és az ízes páccal átkenjük. A grilltálcát vagy a tepsi alját vékonyan beolajozzuk, félbe vágott, fűszerrel ízesített főtt burgonyával kirakjuk, meglocsoljuk a maradék ízes pácolajjal. A nyársakat fölé helyezzük, és grillen vagy 200 fokos sütőben 10 percig, majd kisebbre véve a hőt még 15 percig, pirulásig sütjük. Közben párszor megkenjük a tepsiben összegyűlt szafttal. Apróra vágott friss kakukkfűvel, rozmaringgal, zsályával, esetleg pár levélke mentával illatosítjuk, salátával tálaljuk. Ne feledjük mellé a puha, foszlós kenyeret sem.
Jó étvágyat kívánok!