Mit csináltak a jégvágók?

Ma már el sem tudjuk képzelni, hogy hogyan tárolták régen a romlandó ételeket a meleg beálltával, amikor még nem lehetett bedobni azokat a hűtőbe. Voltak már századokkal ezelőtt is különböző tartósítási eljárások, mint sózás, füstölés vagy zsírban tárolás, de ezekkel a módszerekkel azért nem mindent lehet tartósítani.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Urbán Tamás / Fortepan (Kiemelt kép)
2024. december 31.

Ma már el sem tudjuk képzelni, hogy hogyan tárolták régen a romlandó ételeket a meleg beálltával, amikor még nem lehetett bedobni azokat a hűtőbe. Voltak már századokkal ezelőtt is különböző tartósítási eljárások, mint sózás, füstölés vagy zsírban tárolás, de ezekkel a módszerekkel azért nem mindent lehet tartósítani.

A jeget már az ókorban is használták hűtésre, például nagy jégvermek kialakításával. Ahhoz, hogy a befagyott tavakról, folyókról a kisebb-nagyobb jégtömbök a verembe kerüljenek, a jégvágók gondoskodtak. Ők vágták ki speciális jégvágó fejszékkel, fűrészekkel a jégtömböket, amit aztán szekerekkel szállítottak el a jégvermekbe. Ez a fáradságos és nem veszélytelen munka pár hétig tartott csak, így ez alatt a rövid idő alatt minél több jeget próbáltak kivágni.

A téglával burkolt és szalmával szigetelt hatalmas jégvermekben akár nyárig is meg tudták őrizni a jeget. A jégvágók még az 1960-as években is dolgoztak, munkájukat egy Filmhíradó bejátszás is megőrizte.

Ma is vannak még jégvermek az országban,

persze már nem használják azokat. Sopronban egy étteremből kukkanthatunk le a téglafalú helyiségbe, az Őrségben pedig Szalafő Templomszer nevű részén láthatunk egy kis jégvermet, amit főleg a falusi húsbolt és a kocsma használt, a jégtömböket pedig a Rábáról hozták ide szekéren. De egy hajdani jégverem emlékét őrzi a budai Jégverem utca is.

Az árammal működő hűtőgépek elterjedése előtt jégszekrényben tárolták a háztartások romlandó ételeit. Ezeknek a kis szekrényeknek volt egy külön, szigetelt rekesze, amiben a jeget tárolták, és ami aztán az egész szekrényt kellőképpen lehűtötte ahhoz, hogy abban élelmiszert tárolhassanak.

A jeget a jegesemberek szállították, akik a 20. század első felében is járták az utcákat és árulták a jégszekrények feltöltéséhez szükséges jeget. Később már jéggyárakban, jégkészítő gépekkel készült a jég, de jegesemberek még a 70-es években is voltak.

A cikk először 2023 decemberében jelent meg.


Cikkajánló