Most érdemes darulesre menni

Már 135 ezernél is több daru időzik a Hortobágyon. A következő egy-két hétben várható a vonulási csúcs, így most érdemes darunéző túrára menni.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2024. október 11.

Már 135 ezernél is több daru időzik a Hortobágyon. A következő egy-két hétben várható a vonulási csúcs, így most érdemes darunéző túrára menni.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) Természetvédelmi Őrszolgálata immár 30 éve végez heti rendszerességgel daruszámlálást az őszi vonulás időszakában. Az ún. szinkronszámlálást csütörtökönként végzik a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál felsorakozó megfigyelők, akik felosztják a látóhatárt egymás között, így a különböző behúzási útvonalakon érkező csapatok létszámát jó közelítéssel meg tudják becsülni.

Bár cikkünk megírásakor az október 9-ei eredményeket még nem tették közzé, de az október 3-ai számláláskor már több mint 135 000 madarat láttak. Az elmúlt 30 év tapasztalata alapján pedig úgy becsülik, hogy a vonulási csúcs most és a következő 1-2 hetében várható.

Ha nem szeretnél lemaradni hazánk egyik legszebb természeti eseményéről, akkor jelentkezz valamelyik vezetett túrára, de akár egyénileg is nekivághatsz, hogy hogyan, arról minden információt megtalálhatsz a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság oldalán.

A Hortobágy pusztái, halastavai és egyéb vizes élőhelyei a darvak európai vonulásának legnépesebb szárazföldi pihenőhelyeként ismertek.

A Magyarországon átvonuló darvak 95%-a útba ejti a Hortobágyot és hónapokat töltenek el itt.

A három évtizede tartó rendszeres daruszámlálás alatt felhalmozódott információ alapján igen jó képet alkothatunk arról, hogy miként vált alig egy emberöltő alatt a HNPI a faj szempontjából kulcsfontosságú őszi pihenőhellyé, olyannyira, hogy nincs még egy ismert régió a Földön, ahol a daru csapatai ilyen nagy számban és ennyire hosszan időznének az őszi vonulásuk során – olvasható a HNPI oldalán.

2024-ben a Hortobágyon átnyaraló – főleg ivaréretlen egyedekből álló – madarakhoz még javában a kánikulai időszakban érkeztek meg az első, fiókás családok a Hortobágy térségébe. A faj tradicionálisan használt éjszakázóhelyein a gyülekező madarak száma szeptember hónap során csak csekély mértékben emelkedett, a vonulás dinamikája a tőlünk északabbra található költőhelyek nyugodt időjárási viszonyai miatt nem volt erőteljes, azaz a madarak tömeges, szembeötlő vonulása akkor még nem indult meg. Szeptember végéhez közeledve a skandináv-balti térségben az időjárás változékonyabbá vált, amely maga után vonta a faj vonulási mozgalmának látványos erősödését hazánkban, így október elejére ugrásszerűen megnőtt a számuk a Hortobágyon.

Cikkajánló