Most te is segíthetsz megszámolni a gólyákat

Itt a 15. országos fehérgólya-felmérés, és ennek örömére bárki beküldheti a megfigyeléseit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2024. július 2.

Itt a 15. országos fehérgólya-felmérés, és ennek örömére bárki beküldheti a megfigyeléseit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek.

Július első felében, azaz a következő két hét során a legkönnyebb megfigyelni a gólyákat, mivel már nagyobbak a fiókák, kiszúrhatjuk őket a fészekben állva. Azt kell megfigyelned, hogy hol van a fészek (akár lakott, akár lakatlan, esetleg üres fészektartó), volt-e idén költés, hány fiókát nevelt az adott gólyapár, illetve, hogy volt-e gyűrűs gólya.

Az adatokat a TURDUS appban vagy egy internetes adatbázison keresztül küldheted be. Használatukhoz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) két videót is készített:

Magyaroszágon 1941-ben mérték fel először a gólyaállományt. 1958 óta ötévente van számlálás.

Érdekesség, hogy 41-ben a tanítók, 58-ban a postások segítettek az MME-nek, 74 óta pedig önkéntesek és a nemzetipark-igazgatóságok vesznek részt a számlálásban.

Idén ezt már bárki megteheti. Az adatok segítségével az állományváltozás, illetve a veszélyeztető tényezők feltérképezése történik, ami segít a gólyavédelemben. A legutóbbi országos fészekszámlálás 2019-ben volt, és negyedannyi gólyát számláltak össze, mint 80 évvel ezelőtt (az akkori gólyapopuláció 16 ezer párra rúgott). Az idei a 8. nemzetközi és a 15. hazai gólyafelmérés.

A számlálásról még részletesebben olvashatsz az MME oldalán.

Cikkajánló