Ne hozzunk haza növényeket az egzotikus nyaralásról

Bármennyire is jól mutatna a kertben vagy az erkélyen, nem árt elővigyázatosnak lenni, az egzotikus növényekkel együtt ugyanis azok kártevőit is észrevétlenül hazahozhatjuk.


Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
MTI
2024. június 12.

Bármennyire is jól mutatna a kertben vagy az erkélyen, nem árt elővigyázatosnak lenni, az egzotikus növényekkel együtt ugyanis azok kártevőit is észrevétlenül hazahozhatjuk.


Az Európai Unión kívüli nyaralásból soha ne hozzanak haza növényeket, virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket, ezt tanácsolja az utazóknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Dísznövénykertészek Szakmaközi Szervezete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács.

A szervezetek közös közleményükben kiemelték, hogy ezek az egzotikus növények olyan kártevőket rejthetnek magukban, amelyek károsíthatják az Európai Unióban honos és termesztett növényeket.

A messzi tájakról behurcolhatunk az országba olyan növényi károsítókat, amelyek ellen nem lehet védekezni.

Vagy azért, mert nincs még ellene hatékony védekezési technológia, vagy a honos növények nem elég ellenállóak azokkal szemben. Ráadásul invazív fajok is érkezhetnek ilyen módon az országba, amelyek elnyomhatják az őshonos növényeket, és ártalmasak lehetnek a helyi növény- és vadvilágra.

Az internetes növényvásárlásnál is érdemes figyelni arra, hogy a növényekhez, növényi termékekhez vagy egyes vetőmagokhoz növényegészségügyi bizonyítványt mellékeljenek. Ez a tanúsítvány ugyanis azt jelzi, hogy teljesítik az unióba való behozatalra vonatkozó követelményeket, ezáltal kisebb a kockázata a növényi kártevők és betegségek kertjébe vagy gazdaságába való behurcolásának.


Cikkajánló