Nemcsak a medvékkel, de a pásztorkutyákkal való találkozásra is érdemes felkészülni Erdélyben

Az erdélyi hegyekben mindenhol van esély arra, hogy nagyvadakkal fusson össze az ember, de még ennél is nagyobb ez esély arra, hogy pásztorkutyákkal találjuk magunkat szemben. Mit tegyünk, ha medvével vagy haragos kutyákkal találkozunk?

Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
Székelyhon.ro
2024. augusztus 14.

Az erdélyi hegyekben mindenhol van esély arra, hogy nagyvadakkal fusson össze az ember, de még ennél is nagyobb ez esély arra, hogy pásztorkutyákkal találjuk magunkat szemben. Mit tegyünk, ha medvével vagy haragos kutyákkal találkozunk?

A Székelyhon.ro erdélyi portál Fekete Örs Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetőjét kérdezte az idei év medvés tapasztalatairól. A cikkben arra is kitérnek, hogy mit érdemes tenni akkor, ha acsarkodó pásztorkutyák tartanak felénk.

Medvespray legyen velünk

Fekete Örs elmondta, hogy idén Hargita megyében nem kellett turistautat lezárni medvék miatt, de a Szent Anna-tónál állandó a medvék jelenléte. Idén már több mint százszor riasztották a hegyimentőket medvék miatt.

Általában hegyi pásztorokat, erdőben dolgozó munkásokat ért támadás, de ijedt turisták is többször hívták őket, akik nem mertek tovább haladni medve miatt.

A szakértő szerint, ha medvével találkozunk, lesütött fejjel, kerülve a szemkontaktust óvatosan hátráljunk addig, amíg biztonságosan vissza nem tudunk fordulni.

Ha a medve távolabb van, érdemes kiabálni, hangzavart kelteni, karjainkat is felemelhetjük, de ne fenyegetőleg, csak azért, hogy megtévesszük az állatot tényleges méreteinket illetően. A medvespray jó szolgálatot tehet támadás esetén, de csak akkor, ha kéznél van, és azonnal elő tudjuk azt kapni.

A pásztorkutyák is komoly problémát jelentenek

A spray a pásztorkutyák ellen is hasznos. Fekete Örs szerint a kutyák mostanra legalább akkora problémát jelentenek, mint a medvék a hargitai hegyekben.

Ha ránk támadnak a kutyák, érdemes egymásnak hátat vetve szembenézni a velük, közben nyugodt hangon beszéljünk hozzájuk, és ha van nálunk ennivaló, azt is odadobhatjuk a kutyáknak figyelemelterelésképpen, a gyerekeket pedig fogjuk közre, és így védjük őket.

A szakértő szerint ne túrázzunk egyedül, mert életmentő lehet a segítőtárs baj esetén.

A hegyekben viperákkal is találkozhatunk, ezért az erdőben hosszú szárú zoknit és magas szárú bakancsot érdemes felvenni, ami megvédhet a viperamarástól. Ha viszont megtörtént a baj, azonnal hívni kell a 112-es segélyhívószámot, és értesíteni kell a hegyimentőket.

Cikkajánló