Ontja a dinoszaurusz-leleteket az erdélyi ásatási helyszín

Úgy tűnik, több új dinófajt is felfedeztek magyar kutatók a Dél-Erdélyben található Hátszegi-medencében.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
ELTE / HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat
Forrás:
HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat
2024. szeptember 18.

Úgy tűnik, több új dinófajt is felfedeztek magyar kutatók a Dél-Erdélyben található Hátszegi-medencében.

A kutatást Botfalvai Gábor, a HUN-REN-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoport munkatársa vezeti, aki 2019 óta végez vizsgálatokat a területen. A lelőhelyről azt kell tudni, hogy anno itt kezdődtek meg az első európai kutatások báró Nopcsa Ferenc (1877-1933) vezetésével, aki több fajt fedezett fel a Hátszegi-medencében.

„A tektonikai folyamatoknak, a felsőbb rétegek eróziójának köszönhetően ma már a felszínen vannak azok a rétegek, amelyek ezeket a csontmaradványokat őrzik, gyakorlatilag rajtuk sétálnak az arra járók” – nyilatkozza Botfalvai Gábor a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat weboldalán. 2018-ban bukkantak rá arra a térképre, amelyen Kadić Ottokár X-ekkel bejelölte a dinócsont-lelőhelyeket. A kutatók beazonosították ezeket a helyszíneket, és újakat is találtak a közelben. Egy 2024-ben elnyert pályázat segítségével most

töviről-hegyire átfésülik a teljes, 10 négyzetkilométeres területet, és begyűjtik az összes maradványt.

A terület egykor egy szubtrópusi klímájú, nagy sziget volt, mocsarakkal és dús növényzettel. Az itt élő dinók kisebbek voltak, mint a kontinensen élő rokonaik a sziget eltartóképessége miatt, ami azt jelenti, hogy a ragadozók nagyjából pulykaméretűek lehettek, a növényevők viszont nagyobbak. Az itt felfedezett Magyarosaurus dacus például kb. hat méter hosszú és egy tonna súlyú lehetett.

Most háromféle, vélhetően eddig ismeretlen növényevő dinoszauruszt fedeztek fel, ezek rendszertani besorolása még folyamatban van. Az is nagy szó, hogy olyan idős csontokat találtak, amelyek az itteni dinoszaurusz-közösség kialakulásáról adnak képet.

Az idei ásatások utolsó napjaiban egy teljesnek tűnő dinoszauruszcsontvázat is találtak, amit a jövőre folytatódó ásatás során tudnak majd százszázalékosan feltárni.

Az erdélyi Hátszegi-medencében folyó kutatásokról itt olvashattok bővebben.

Cikkajánló