Hazai csillagdák, ahol feltárulnak az égbolt titkai

Aki nemcsak látni szeretné a csillagos eget, de szeretne többet is megtudni róla, annak érdemes ellátogatnia az ország valamelyik csillagdájába. Színvonalas kiállítások, távcsöves bemutatók és számos érdekes program várja az érdeklődőket ezekben a létesítményekben.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Farkas Péter / MTSZ (Kiemelt kép)
2024. augusztus 12.

Aki nemcsak látni szeretné a csillagos eget, de szeretne többet is megtudni róla, annak érdemes ellátogatnia az ország valamelyik csillagdájába. Színvonalas kiállítások, távcsöves bemutatók és számos érdekes program várja az érdeklődőket ezekben a létesítményekben.

Pannon Csillagda – Bakonybél

A kedves bakonyi falucska, Bakonybél központjában álló Pannon Csillagda a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontja, ami 2012-ben az Év ökoturisztikai létesítménye címet is elnyerte.

A kiállítások az épület négy szintjén várják a látogatókat. Külön kiállítás mesél például a Holdra szállásról és a Marsról, de természetesen a csillagászattörténet sem maradhat ki, Gallileitől a Hubble-űrteleszkópig, számos érdekességről olvashatunk itt. Ahogy az állatparkokban állatsimogató, itt stílszerűen meteoritsimogató van, és a Naprendszer bolygói is bemutatkoznak. 2016-ban egy 3D-s mozitermet is megnyitottak.

Az épület a jellegzetes eleme a fehér távcsőkupola. Itt kapott helyet az éjszakai programok főszereplője a 40 cm-es tükrös távcső. De nem csak éjszaka lehet innen nézelődni, van ugyanis egy speciális, megfelelő szűrőkkel ellátott távcső is, amivel teljesen biztonságosan lehet a napkitöréseket és a napfoltokat megfigyelni.

Nyáron különleges tematikus tárlatvezetéseket is tartanak, amelyek során naponta más-más témát járnak körül alaposabban. Ezekről itt olvashattok.

További információk: ITT

Zselici Csillagpark – Zselickisfalud

A Zselici Tájvédelmi Körzet szívében létesült a Zselici Csillagpark 2009-ben nyerte el a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet, Európában elsőként, a skóciai Galloway Parkkal közösen. Fényszennyezés alig-alig van itt, így a csillagos égbolt sok olyan részletét is megmutatja, amit máshol nem láthatunk.

A parknak a csillagvizsgáló mellett több külső helyszíne is van, a kilátó és az öt pihenőpont szabadon látogatható, az épületet azonban csak vezetéssel lehet bejárni. A csillagászati kiállítás mellett egy másik tárlaton a zselici tájat is megismerhetjük kicsit jobban.

A nappali program több különálló programelemből áll, a kiállítások megtekintése mellett a planetáriumban filmvetítés várja a látogatókat, a távcsőkupolában pedig a Nap távcsöves megfigyelésére van lehetőség.

A rendszeres éjszaki programok során a csillagvizsgáló kupolájában található 40 cm tükörátmérőjű, illetve a szabad ég alatt elhelyezett kisebb távcsövekkel a látogatók csillaghalmazokat, galaxisokat és halványabb ködöket figyelhetnek meg.

További információk: ITT

Bükki Csillagda – Répáshuta

Az ország legújabb csillagvizsgálója 2022-ben nyitotta meg a kapuit a Bükkben, Répáshuta határában. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjában a Nap megfigyelésére is alkalmas távcső, planetárium, izgalmas virtuális űrutazások és egy tanösvény is várja a látogatókat.

A Bükki Csillagda kiállításának központi témája a Nap. Éltető csillagunk Földre gyakorolt hatása mellett a csillagtípusokat, a csillagok életét és Napunk szemmel láthatatlan jellemzőit is bemutatja a kiállítás.

A csillagdában egy meteoritgyűjtemény is helyet kapott. Bizonyos meteorit-típusok vonatkozásában Magyarország legnagyobb kiállított meteoritjait lehet itt látni, megérinteni, sőt, speciális mikroszkóp segítségével az űrből érkezett kövek szerkezetét is meg lehet figyelni.

Hetente tartanak éjszakai távcsöves csillagászati bemutatókat is, az egyes időpontokban célkeresztbe kerülő égitestekről itt tudtok tájékozódni.

További részletek: ITT

Svábhegyi Csillagvizsgáló – Budapest

Budapest tetején, nem messze a Normafától, Csillebércen találjuk a Svábhegyi Csillagvizsgálót, amelynek története a 19. század derekán kezdődött. De nem itt, hanem egy felvidéki kis településen, Ógyallán. Itt élt egy 29 éves fiatalember, aki fejébe vette, hogy lesz egy csillagvizsgálója. Konkoly-Thege Miklós nem csak álmodozott minderről, de meg is valósította az álmát, és egy fürdő átalakításával megszületett a ma is álló ógyallai létesítmény.

Konkoly Thege Miklós 1899-ben a csillagvizsgálót az államnak adományozta. Az első világháborúban az obszervatórium műszereit Budapestre menekítették, amelyek aztán az 1921-ben a Csillebércen megépült új csillagvizsgálóba kerültek.

Ha valaki ellátogat ide, már az nagy élmény lehet számára, ha körbejárja az ősfás parkban álló régi csillagászati kupolákat, de izgalmas távcsöves bemutatókkal és ismeretterjesztő előadásokkal is várják az érdeklődőket.

Az augusztusi programok között természetesen felbukkannak a Perseidák is. A hullócsillag-megfigyelés mellett lesz csillagképtúra, alkonyati holdészlelés és kezünkbe foghatunk egy lehullott csillagot is.

További részletek és jelentkezés: ITT

Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló – Miskolc

Aki nem ismerte korábban, az is kiszúrhatta már az 1-es villamosról, vagy épp a lillafüredi kisvasút miskolci végállomásához tartva ezt a különleges kis csillagvizsgálót. Az obszervatórium ugyanis egy Dorottya utca elején álló panelház tetején kapott helyett, és a tízemeletesen ülő fehér kupola semmiképpen nem nevezhető hétköznapi látványnak.

A csillagvizsgáló névadója, Dr. Szabó Gyula (1914-1991), a diósgyőri gimnázium tanára volt, aki csillagászati tevékenységét a gimnázium udvarán kialakított kis csillagdában kezdte, ami a jelenlegi csillagvizsgáló elődjének tekinthető. Dr. Szabó Gyula kezdeményezte 1968-ban a toronyházi csillagvizsgáló megépítését, amelynek távcsövét és kupoláját a Diósgyőri Gépgyár és a Lenin Kohászati Művek készítette.

1972-től Szabó Gyula főállásban a csillagvizsgálóban dolgozott, kutatással és ismeretterjesztéssel foglalkozott. Az általa alapított és 1985-ig vezetett csillagvizsgáló ma is működik, rendszeresen tartanak itt távcsöves bemutatókat, szakköröket és csillagpartykat. Ez utóbbi esemény egy ismeretterjesztő előadással egybekötött távcsöves szemlélődés. Legközelebb augusztus 12-én várják az érdeklődőket, amikor távcsöveiket természetesen a Perseidák-meteorrajra is szegezik majd.

További információk:ITT

Cikkajánló