Öt kalandos cölöpsétány láperdőkben, ártereken

Ha vannak kirándulóhelyek, ahova az egész családdal érdemes elindulni, azok a többnyire vizes területek fölé épített cölöpsétányok. A Természetjáró kínálatából válogattunk ötöt, ami garantáltan tetszeni fog mindenkinek.

Szerző:
Természetjáró
Fotó:
Kovács Attila / Funiq
2024. július 9.

Ha vannak kirándulóhelyek, ahova az egész családdal érdemes elindulni, azok a többnyire vizes területek fölé épített cölöpsétányok. A Természetjáró kínálatából válogattunk ötöt, ami garantáltan tetszeni fog mindenkinek.

Legyen az tematikus vagy „csak” látványos, a pallósoros ösvényeket és a cölöpsétányokat mindig olyan helyekre építik, amit másképp nem tudnánk bejárni. Éppen ezért értékes természeti területet, különleges állatvilágot és dús növényzetet találunk ezeken a könnyű, élvezetes és rövid útvonalakon.

1. Teknős tanösvény, Dunakeszi

Dunakeszi összezsugorodott tőzeglápjának mélyére vezet a tanösvény, amely pallósétányával és egyedi élményelemeivel, valamint építészeti megoldásaival önmagában is vonzó attrakció az egyébként is érdekes lápi környezetben.

  • Kiinduló- és végpont: Dunakeszi, Auchan parkoló
  • Táv: 900 m

2. Tatai Fényes Tanösvény

A Fényes Tanösvény pallóútja Magyarországon teljesen egyedülálló, vízben álló égererdő felett kanyarog, ahonnan folyamatosan lehet lesni a vízi világot és a mélyből feltörő, csodálatosan tiszta karsztforrások millió buborékát.

  • Kiinduló- és végpont: Tata, Fényes Fasor
  • Táv: 1 km

3. Tisza-tavi vízi sétány és tanösvény, Poroszló

A cölöpökre épített pallósoron sétálva megismerkedhetünk a Tisza-tó változatos élővilágával, amelyet számtalan ismeretterjesztő tábla és interaktív játék is segít. A tó közepén lévő sétányra csónakkal viszik be a látogatókat.

  • Kiinduló- és végpont: Poroszló, Fűzfa Kikötő
  • Táv: 1500 m

4. Tisza-holtág tanösvény és ártéri pallósor, Mártély

A Tisza magyarországi szakaszának legnagyobb összefüggő erdőtömbje Mártély közelében még őrzi a 19. századi folyószabályozáskor létrehozott természeti képet Az ekkoriban kialakult ártéri erdőben vezető pallósoros tanösvény a mártélyi holtág fülledt vízi univerzumát tárja elénk, kisebb és nagyobb körtúra lehetőségét kínálva.

  • Kiinduló- és végpont: Mártély üdülőtelep, parti sétány
  • Táv: 2,6 km

5. Vízfő tanösvény, Orfű

Az Orfűi-patak forrásánál remek hangulatú és érdekes tanösvényt járhatunk be, megismerve a bővizű vízfolyás éltette szakmákat és természetes környezeteket. A patak öntésterületén, az árnyas égererdő vizenyős „dzsungelén" cölöpökön nyugvó pallósor vezet keresztül, amelyről az alig megközelíthető vízi élőhelyeket fedezhetjük fel, mélyebb bepillantást nyerve a körülöttünk burjánzó égermocsárba.

  • Kiinduló- és végpont: Orfűi Malommúzeum
  • Táv: 1 km

Még több magyarországi cölöpsétányt, pallósoros ösvényt találsz a Természetjáró gyűjteményében.


Cikkajánló