Parasztreggeli

Túrák előtti kiadós reggeli, de sietős ebédként, kényelmes vacsoraként is fogyaszthatjuk. Télen aromás, forró tea, forralt bor és puha kenyér társaságában feledhetetlen élmény. Kulcsosházba való gasztronómiai remekmű!

Szerző:
Nyersné Vajda Márta
Fotó:
Nyersné Vajda Márta
2014. január 21.

Túrák előtti kiadós reggeli, de sietős ebédként, kényelmes vacsoraként is fogyaszthatjuk. Télen aromás, forró tea, forralt bor és puha kenyér társaságában feledhetetlen élmény. Kulcsosházba való gasztronómiai remekmű!

 

Hozzávalók 4 személyre:

4 dkg házi zsír 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg füstölt sonka, 1 fej vöröshagyma , 1 gerezd fokhagyma, 0.5 kg főtt burgonya dobókockányira vágva, 8 db tojás, ízlés szerint csípős paprika krém, ½ mokkáskanál őrölt szerecsendió, só, őrölt bors, ½ db piros húsú paprika, 1/2 csokor petrezselyemzöldje

 


Maradék főtt burgonya híján kevés sós vízben megfőzzük az apró kockára vágott, nyers burgonyát, közben felaprítjuk a többi hozzávalót. Mélyebb, széles serpenyőt felforrósítunk, beletesszük a zsírt, az apró kockára vágott füstölt szalonnát, üvegesre olvasztjuk, hozzákeverjük a sonka kockákat és a főtt krumplit.

 

 

Kicsit pirítjuk, majd belekeverjük a szétnyomott fokhagymát és a szálára vágott vöröshagymát. Roppanósra sütjük, közben kevergetjük. Kisebb tálban felütjük a tojásokat, elhabarjuk, szerecsendióval illatosítjuk, enyhén megsózzuk és a serpenyőbe öntve remegősre sütjük a többi hozzávalóval.

 

 

Forrón tányérokba szedjük, apró kockára vágott pirospaprikával, petrezselyemzölddel vidámítjuk, őrölt borssal fűszerezzük. Puha kenyérrel, házi savanyúsággal az igazi.

 

Cikkajánló