Túrák előtti kiadós reggeli, de sietős ebédként, kényelmes vacsoraként is fogyaszthatjuk. Télen aromás, forró tea, forralt bor és puha kenyér társaságában feledhetetlen élmény. Kulcsosházba való gasztronómiai remekmű!
4 dkg házi zsír 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg füstölt sonka, 1 fej vöröshagyma , 1 gerezd fokhagyma, 0.5 kg főtt burgonya dobókockányira vágva, 8 db tojás, ízlés szerint csípős paprika krém, ½ mokkáskanál őrölt szerecsendió, só, őrölt bors, ½ db piros húsú paprika, 1/2 csokor petrezselyemzöldje
Maradék főtt burgonya híján kevés sós vízben megfőzzük az apró kockára vágott, nyers burgonyát, közben felaprítjuk a többi hozzávalót. Mélyebb, széles serpenyőt felforrósítunk, beletesszük a zsírt, az apró kockára vágott füstölt szalonnát, üvegesre olvasztjuk, hozzákeverjük a sonka kockákat és a főtt krumplit.
Kicsit pirítjuk, majd belekeverjük a szétnyomott fokhagymát és a szálára vágott vöröshagymát. Roppanósra sütjük, közben kevergetjük. Kisebb tálban felütjük a tojásokat, elhabarjuk, szerecsendióval illatosítjuk, enyhén megsózzuk és a serpenyőbe öntve remegősre sütjük a többi hozzávalóval.
Forrón tányérokba szedjük, apró kockára vágott pirospaprikával, petrezselyemzölddel vidámítjuk, őrölt borssal fűszerezzük. Puha kenyérrel, házi savanyúsággal az igazi.