Piráját fogtak az Alcsi Holt-Tiszából

Szerencsére ezúttal egy növényevő változat került horogra. Érdekesség, hogy ez már a harmadik bizonyított esett a faj hazai előfordulására.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Csonó Tibor
Forrás:
Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
Sólyom Norbert
2024. július 30.

Szerencsére ezúttal egy növényevő változat került horogra. Érdekesség, hogy ez már a harmadik bizonyított esett a faj hazai előfordulására.

2024. július 5-én Csonó Tibor közzétett egy fényképet, amelyen a Szolnok térségében elhelyezkedő Alcsi Holt-Tiszából kifogott halat tart a kezében. Telefonos egyeztetést követően a fogást megerősítette, ám az egyedet sajnálatos módon nem tették el (elmondása szerint nem került vissza a Holt-Tiszába). A kép alapján csupán a legfőbb külső határozó bélyegek alapján lehet azonosítani a halfajt. Ezek alapján alapján pirapitingának (Piaractus brachypomus) azonosítottam – írja a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság honlapján Sólyom Norbert biológus.

A szakember beszámolója alapján a Dél-Amerikából származó halfaj hazai vizekben történő megtelepedésére nem kell számítani, ugyanis 13 Celsius-fokos vízhőmérséklet alatt elpusztul.

Sokkal nagyobb kockázatot jelent egy esetleg a hazai vizekben eddig ismeretlen, trópusi halbetegség elterjesztése, amely az adott víztér őshonos halállományára komoly veszélyt jelenthet.

A fentiek miatt is arra kérik az akvaristákat, hogy amennyiben megunták a díszhalaikat, vagy anyagi okok miatt nem tudják eltartani, ne a természetes vizeinkbe engedjék szabadon, hanem próbálják meg értékesíteni, esetleg eladományozni. Érdekesség, hogy nem ez az első eset, hogy gyömölcsevő pirája kerül elő a hazai vizekből: elsőként Magyarországon 1991-ben, a paksi atomerőmű csatornájában észlelték. 2016 júliusában pedig az Abaújkert és Gibárt összekötő műút mellett elhelyezkedő bányatóból került elő egy újabb példány.

A magyarul vörös hasú vagy kétfogú pakunak, és gyümölcsevő pirájának is nevezett faj, ha nem is gyakori, de ismert a hazai akvaristák között, tartása ugyanakkor meglehetősen macerás, mert az akár 40-50 centiméteresre is megnövő, társaságkedvelő faj hamar kinövi az átlagos méretű akváriumokat, ráadásul különféle gyömölcsökkel kell etetni.



Cikkajánló