Rekordszámú fehér gólyát neveltek fel Békésben

Több mint ezeregyszáz fiókát neveltek fel a fehérgólya-szülők Békés vármegyében, a legtöbb gólyapár Békéscsabán költött.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kimelet kép
illusztráció)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2024. július 19.

Több mint ezeregyszáz fiókát neveltek fel a fehérgólya-szülők Békés vármegyében, a legtöbb gólyapár Békéscsabán költött.

Bár az idei csak a második a költő gólyapárokat tekintve (366), hiszen az elmúlt 35 évben (amióta a számlálást végzik) 2014-ben már volt egy rekord ezen a téren, akkor 377 pár költött.

Viszont a fiókák számát tekintve idén született meg a rekord, összesen 1102 fiókát neveltek fel a gólyapárok. Igaz, ezt a bravúrt 320 pár hozta össze, mivel 46 gólyapárnak sajnos meghiúsult a költése.

A legtöbb gólyapár Békéscsabán költött, ott 33 pár 76 fiókát nevelt fel. A második helyen Szeghalom áll, 26 párral és 78 fiókával. Eleken és Kétegyházán egyaránt 21 pár költött, Eleken 58, Kétegyházán 76 fióka kirepülése várható – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság oldalán.

A Körösök köze, a Berettyó és a Kettős-Körös által határolt térség a legjobb gólyás terület. A 2014-es rekordév után volt egy drasztikus visszaesés, majd 2020 óta ismét emelkedik a költésszám.

Alapvetően három tényező befolyásolja azt, hogy az adott évben mennyi a költőpárok és a fiókák száma: a költőterület, a vonulási útvonal és a telelőterület. Ha ezek közül valahol nagy negatív hatás éri a gólyákat, akkor csökken az állomány.

Például 1996-ban volt egy zuhanás, akkor a vonulási útvonalon nagyon rossz időjárási viszonyok voltak (erős szél, hóvihar), ez megtizedelte az állományt. 2014-ben viszont rengeteg pocok, hatalmas táplálékbőség volt a költőterületen, ezért ugrott meg a sikeres költések száma. Idén a pocok kevés ugyan, de sáskát bőven találnak a gólyák.

Egy ma már különlegesnek számító költési próbálkozást is dokumentáltak idén, Körösladányban egy pár fán kezdett fészeképítésbe, amire másutt nem volt példa Magyarországon, de sajnos tojásrakás nem történt. Általában 2-3 fiókát neveltek fel a párok, de volt egy hatfiókás fészekalj is a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) Makói Tájegységében.

További részleteket és érdekességeket a fiókák számlálásáról a KMNPI oldalán találtok itt.

Cikkajánló