Rekordszámú kék vércse költött Szeged környékén

Az elmúlt években egyre nagyobb számban költenek kék vércsék a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben található Baksi-pusztán. Az idei év az elmúlt évtized rekordját is meghozta.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tokody Béla / MME
Forrás:
mme.hu
2024. július 25.

Az elmúlt években egyre nagyobb számban költenek kék vércsék a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben található Baksi-pusztán. Az idei év az elmúlt évtized rekordját is meghozta.

Idén ötven kékvércse pár költött a Baksi-pusztán kihelyezett mesterséges fészekládákban, ami az elmúlt évtized legkiemelkedőbb adata – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei helyi csoportja a civil szervezet honlapján.

A kék vércse egy kistestű, 30 centiméteres testhosszú sólyomféle, a magyar puszták színpompás ragadozómadara. Tipikus síkvidéki madárfaj, melynek nyugati elterjedési határát jelenti Magyarország. Bokrokkal, facsoportokkal tarkított síkságokon, erdőszéleken fordul elő, Afrika déli részén telel. Elsősorban rovarokkal, főleg szöcskékkel, sáskákkal és szitakötőkkel táplálkozik, de kisebb gerinceseket is elejt. Az EU teljes kékvércse-állományának a 40%-a Magyarországon – zömével az Alföldön – költ. Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

A vércsék fészket nem építenek, legtöbbször varjúfélék fészkét foglalják el, azonban az 1990-es években történt intenzív varjúmérgezés miatt az állomány 90 százaléka kipusztult és a 2006-os védetté nyilvánítás óta sem állt vissza. A faj védelmében fontos szerepet játszanak a szakemberek által kihelyezett költőládatelepek.

A kék vércse egyébként magányosan is költ, elfoglalja a szarkák, dolmányos varjak vagy az egerészölyv üres gallyfészkét is, illetve akár faodvakban is fészkelhet. A szakemberek megfigyelései szerint azonban, ezekben a fészkekben alacsonyabb a költési siker, mert egy telepen, ha sokan vannak, könnyebben meg tudják védeni fészkeiket.

A Baksi-pusztára kihelyezett vércseládákban idén a Kiskunsági nemzeti Park munkatársai és az MME önkéntesei ötven pár kék vércsét és 75 pár vörös vércsét találtak. Az egyik vércseládában ritka látvány fogadta az önkénteseket, ugyanis abban egy kék vércse fióka mellett egy vörös vércse fióka nevelkedett, mindketten jól tápláltak és egészségesek voltak.

Cikkajánló