Saját beporzóit csonkítja a selyemkóró

Invazív, kiszorít,mérgező, és még a méhek is beleragadnak.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2024. augusztus 26.

Invazív, kiszorít,mérgező, és még a méhek is beleragadnak.

A vaddohány, más néven selyemkóró vagy selyemfű (Asclepias syriaca) egy évelő növény, amely eredetileg Észak-Amerikából származik. Magyarországra dísznövényként került be a 18. században, ám mára invazív fajként terjed. A selyemkóró magasra növő, bokros habitusú növény, amely nyáron rózsaszínes-lilás virágzatokat fejleszt. Levelei és szára tejnedvet tartalmaz, ami enyhén mérgező. Kiváló mézelő, így a méhészek kedvelik ezt a növényt, az általa adott mézet selyemfűmézként ismerhetjük.

A selyemkóró komoly ökológiai problémát okoz hazánkban, mivel agresszívan terjed, kiszorítva az őshonos növényfajokat, így csökkentve a biodiverzitást. Irtása nehéz, mert gyökérsarjakkal könnyen újrahajt, így a védekezés és visszaszorítása hosszú távú és összetett feladat.

A virágok beporzása sem mindennapi ennél a növénynél. A növény a csöves virágok belsejében ragacsos pollencsomagot, polliniát termel, ami az ellenállhatatlan illatokra érkező rovarok lábára tapad. A pollinia azonban könnyen megtapad a virág belső felén is, ilyenkor a beporzást végző állatnak csak nagy erőfeszítésekbe kerül a menekülés, néha pedig nem is sikerül, ilyenkor az állatnak le kell szakítania a saját lábát. Ha szomjúság vagy más ok miatt le van gyengülve a rovar, könnyen a vesztét is okozhatja ez az agresszív szaporodási stratégia.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa egy ilyen esetet videózott le. A filmen az látszik, ahogy egy háziméh belegabalyodik a selyemkóró virágzatába, legalább egy lábával a pollinia fogságába esett. A méh még ingerlés hatására sem tudja önerőből elhagyni a virágot.


Cikkajánló