Sikerrel költöttek a dél-zselici fekete gólyák

A védett madár folyamatos jelenléte évről évre megfigyelhető a területen, de a fészek pontos helye csak idővel válik ismerté a természetvédelmi szakemberek előtt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Duna-Dráva Nemzeti Park
2024. június 28.

A védett madár folyamatos jelenléte évről évre megfigyelhető a területen, de a fészek pontos helye csak idővel válik ismerté a természetvédelmi szakemberek előtt.

A Zselic baranyai részén mindig is jelen volt a fekete gólya, de a rejtőzködő, zavarást nehezen tűrő madár fészkének beazonosítása még a tapasztalt szakembereknek sem egyszerű – olvasható a Duna–Dráva Nemzeti Park honlapján. A Dél-Zselic mozaikos tája, a tavakkal, patakokkal, legelőkkel és mezőgazdasági területekkel tagolt erdős vidéke megfelelő fészkelő- és táplálkozóterületet biztosít a fekete gólyáknak, ahol minden évben megfigyelik a ritka fajt.

A fekete gólya közismerten félénk természete, és azon szokása, hogy fészkét előszeretettel rejti háborítatlan erdők öreg fáira, a védelmét is megnehezíti.

Az eddig ismert fészket a madarak elhagyták, az új fészek csak pár évvel később, ez idei év elején került elő a korábbi helyszíntől néhány dombbal arrébb, egy félreeső vízmosásban. A pár a tavaszi időszakban rendben megkezdte a költést, és június végén már két anyányi fióka álldogált a fészekben, az öreg bükk leveleinek árnyékában – írják.

A fekete gólya (Ciconia nigra) fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft. Magyarországon emelkedni látszik a faj hazai állománya, de az élőhelyek megszűnése és a klímaváltozás miatt a fekete gólya továbbra is veszélyben forog, ezért a szakemberek folyamatosan monitorozzák a fészkeket és a költéseket, vigyáznak az élőhelyekre, és ha szükséges elvégzik a megfelelő természetvédelmi beavatkozásokat.

Ennek a madárfajnak a területhűsége rendkívül változó. Vannak olyan párok, amelyek hosszú évek óta ugyan azon a fán és fészekben költenek évről évre, de vannak olyanok, amelyek minden évben új fészket raknak. Otthonuk a háborítatlan erdőket, ahol elsősorban az öreg fák vízszintesen kinyúló oldalágait, törzselágazásait választják fészeképítéshez.

A fészek általában 10–15 méteres magasságban helyezkedik el, és már márciusban megkezdődik a költés előkészülete. Nászrepülés idején gyakran köröznek a madarak a fészket rejtő erdő felett. A tojásokat lombfakadás idején, április első harmadában rakják le. 30–40 napig tart a kotlás, majd a kikelő fiókákat mindkét szülő eteti. A fiatalok 65–70 nap elteltével repülnek ki, s ezt követően teljesen önálló életbe kezdenek. A fekete gólya augusztusban sokszor a gémekkel alkotva készülődik a telelőútra, Afrikából márciusban érkezik vissza Európába.

Cikkajánló