Sokan próbálnak segíteni a bajba jutott fecskéken

A meleg nyárból hirtelen lett hideg, esős ősz különösen rosszul érintette a fecskéket. A vonulásban lévő madarak ilyen időben nem találnak táplálékot, pár nap koplalás a hidegben pedig az életükbe is kerülhet. Országszerte sokan próbálnak segíteni a fecskéken, hivatásos madármentők és civil természetbarátok egyaránt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Sóstó Vadvédelmi Központ
2024. szeptember 16.

A meleg nyárból hirtelen lett hideg, esős ősz különösen rosszul érintette a fecskéket. A vonulásban lévő madarak ilyen időben nem találnak táplálékot, pár nap koplalás a hidegben pedig az életükbe is kerülhet. Országszerte sokan próbálnak segíteni a fecskéken, hivatásos madármentők és civil természetbarátok egyaránt.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területe különösen érintett, a Kis-Balaton nádasa ugyanis a Kárpát-medence egyik legfontosabb éjszakázóhelye, ilyenkor ott akár több százezer fecske is időzhet.

A Balaton környéki utak mentén, például a 71-es út mentén nagyon sok elütött fecskét látni, a legyengült madarak az aszfalton kuporognak vagy alacsonyan repülnek, és sokan az autók kerekei alatt végzik. Ezért mindenkit, aki erre jár, arra kérnek, vezessen lassan és óvatosan a Balaton melletti utakon, és adjon esélyt a fecskéknek a túlélésre. A mai napon, szeptember 16-án egyébként a fonyódi Berek Világa Látogatóközpont 9 és 15 óra között fogadja a bajba jutott fecskéket.

A székesfehérvári Sóstó Állatvédelmi Központban hétvégén már 400-nál több fecske került be, a szakemberek próbálják életben tartani őket.

Ha valaki otthon próbál fecskéket életben tartani, akkor azzal segíthet, ha megnyitja a garázst, melléképületet a madarak számára. A fecskék így melegben tudják átvészelni a rossz időt, így akár egy-két nappal is tovább kibírják. Amint eláll az eső, nyissuk ki az ajtókat, hogy ki tudjanak repülni vadászni. Ezzel a módszerrel akár madarak ezreinek is hathatós segítséget tudunk nyújtani.

Van, aki azzal segít, hogy ha eláll az eső, felveri a bokrokban, az aljnövényzetben megbúvó rovarokat, ilyenkor a fecskék csapatostul repülnek rá a felrepülő szúnyogokra, árvaszúnyogokra.

A Mályi madármentők videóján egy miskolci panelház ablakpárkányán menedéket kereső molnárfecskéket lehet látni, a madarak összebújva próbálják egymást melegíteni.

Aki etetéssel próbálkozik annak az MME azt javasolja, hogy első körben az eresz alatt, az ablakpárkányon üldögélő vagy az épület helyiségeinek melegébe behúzódó madarak közelébe lapos tálkába (a legjobb a műanyag virágalátét) tegyen élő lisztkukacokat, ezek mellé apróra vágott egyéb táplálékot (darabolt marhahús, nedves macskakonzerv, túró-reszelt sajt-főtt tojás keverékéből) tehetünk ki, ezeket a kiéhezett madarak jó eséllyel felcsipegetik.

Ha a kifejlett fecskék már annyira legyengültek, hogy kézzel megfoghatók, akkor őket is a lakás melegében, dobozban tartva, kézből etethetjük leforrázott lisztkukaccal az időjárás kedvezőbbé válásáig. Nagyon fontos, hogy a fecskéket nem szabad kenyérrel, magvakkal, vagy a horgászok által csaliként használt csontival táplálni. További hasznos információkat a fecskementéssel kapcsolatban ide kattintva találtok.

Az előrejelzés szerint keddtől már javul az idő, eláll az eső, és újra 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Már csak ezt az egy napot kellene átvészelniük valahogy.

Cikkajánló