Sokszínű programok várnak a Múzeumok Éjszakáján

A Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton (június 24-én), azaz az év legrövidebb éjszakáján idén is kinyitják kapuikat a múzeumok, és változatos programokkal: koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és egyéb érdekességekkel várják az érdeklődőket. A gyerekekre való tekintettel sok intézmény már délutántól szélesre tárja a kapuit.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Északerdő Zrt.
Forrás:
muzej.hu
2023. június 20.

A Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton (június 24-én), azaz az év legrövidebb éjszakáján idén is kinyitják kapuikat a múzeumok, és változatos programokkal: koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és egyéb érdekességekkel várják az érdeklődőket. A gyerekekre való tekintettel sok intézmény már délutántól szélesre tárja a kapuit.

A programok többsége előzetes regisztrációhoz kötött. Részletes program, tematikus programkereső és hasznos információk a jegyvásárlással kapcsolatban a muzej.hu oldalon. Összeválogattunk néhány tippet azok számára, akik a fővárosban töltik a Múzeumok Éjszakáját.

Időutazó programok az Aquincumi Múzeum és Régészeti Parkban
Ezen a különleges estén Aquincum látogatói megismerkedhetnek az elmúlt évek fővárosi ásatásainak legkülönlegesebb leleteivel, az őskor, ókor és népvándorláskor gasztronómiájával, valamint Mithras rejtélyes kultuszával. Megtekinthetik a bátor gladiátorok küzdelmét és kipróbálhatják készségeiket és tudásukat a szabaduló szobában, valamint a pecsétgyűjtő játék és az Aquincumi kvíz során. A múzeum az alkalmából divatbemutatóval, kézműves foglalkozásokkal, jósdával és szépségszalonnal is készül. Az időutazó éjszakát tűzzsonglőr bemutató és romkerti fáklyás vezetés zárja. Részletes infók itt!

„Éjszakázz a rendőrségen!”
Ezen az éjszakán az érdeklődőknek lehetőségük lesz belülről megnézni a Teve utcai Rendőrpalotát, és olyan helyekre is eljuthatnak, amelyek egyébként a mindennapokban nem látogathatók. Idén a rendőrök egy különleges programsorozattal is készülnek, ahol a regisztrált vendégek betekintést nyerhetnek a rendőri munka egy-egy mozzanatába. A bemutatás során a múltkorról sem feledkeznek meg; a rendezvényen régi idők rendőrautóival, motorjaival is találkozhatunk, a hagyományőrző rendőrök pedig régi egyenruhákat mutatnak be. Részletes infók itt!

Éjszaka a Hagyományok Házában
Idén is izgalmas programokkal várja kicsiket és nagyokat a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum a Hagyományok Házában. Ezen a különleges éjszakán megnyitják a múzeumi raktárt, ahol több mint 8000 darabot számláló unikális gyűjtemény rejlik. Vezetett túrákon megismerkedhetünk a Budai Vigadó épületének rejtett zugaival, betekinthetünk a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Miskagyűjteményébe, az intézmény Archívumából a fiatalabbak megismerhetik – az idősebbek pedig nosztalgiázva láthatnak viszont – már nem használatos audiovizuális hordozókat és azok lejátszóeszközeit, valamint a Sisi és a népművészet – a csipke vonzásában című kiállításunk kurátora is készül tárlatvezetéssel. Népi kézművesek segítségével kipróbálhatjuk a bútorfestést, hímzést és a tésztagyúrást. Lesz továbbá mesepárbaj, cigányzene, az est zárásaként pedig Varga Helena és zenekara ad koncertet. Részletes infók itt!

Budai Várséták a Palotanegyedben
A Budai Várséták keretében a Várkapitányság sétavezetői mesélik el a budai Vár 800 éves történelmét, és mutatják meg páratlan kulturális és művészeti értékeit. Az idei Múzeumok Éjszakája keretében meghirdetett séták a Szent György térről indulnak a Budavári Siklótól. A program karszalaggal és regisztrációval látogatható. Ezen az estén a Budavári Palotanegyedben egyébként számos más izgalmas program és kiállítás is várja az érdeklődőket: a részletekről a Múzeumok Éjszakája honlapján tájékozódhatsz. Részletes infók itt!

Rendhagyó történelemórák a Terror Házában
Az idei Múzeumok Éjszakáján 18.00 órától 02.00 óráig várják az érdeklődőket a Terror Háza Múzeumban. A látogatók megtekinthetik az 20. század tragédiáiról szóló állandó kiállítást, részt vehetnek az igazi hősökről és a kommunista diktatúra valódi történetéről szóló rendhagyó történelemórákon és tárlatvezetéseken, ahol többek között megismerhetik Slachta Margit szerzetesnővér, az első magyar női parlamenti képviselő élettörténetét. Plusz érdekesség, hogy ezen az estén megtekinthetjük a Magyarországról utolsóként távozó szovjet katonatiszt, Viktor Silov díszegyenruháját is. Részletes infók itt!

Múzeumok Éjszakája a lillafüredi kisvasúttal

A korábbi évekhez hasonlóan idén is csatlakozik a Lillafüredi Állami Erdei Vasút a Múzeumok Éjszakája rendezvényhez. Június 24-én remek esti programokkal várják mindazokat, akik kerülnék a belvárosi nyüzsgést, és inkább a természetben rendezett aktivitásra vágynak. Ez alkalomból megnyitja kapuit a látogatók előtt a kisvasút Diósgyőr-Majláth forgalmi telepe, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé. Megismerhetik, hol éjszakáznak a kisvasút mozdonyai és kocsijai, hol történik a karbantartásuk, és ilyenkor rendre előveszik a kisvasút féltett ritkaságait is, úgy mint a B-26-os dízelmozdonyt, vagy a régmúlt időket idéző rönkszállító truck-párt és egyéb érdekes járműveket. A járműbemutatón túl esti vonatozással, fotózással készülnek a szervezők. Részletes infók itt!

Aeropark Repülőmúzeum

A hely, ahol a repülős múlt, jelen és jövő találkozik. Megismerhetjük a magyar polgári repülés egyik legváltozatosabb korszakát a hőskortól az ezredfordulóig. Ezen az estén éjszakai reptérlátogatás, kivilágított és életre keltett pilótafülkék, szimulátorok, motor- és hajtóműindítások, interaktív beszélgetések, guruló oldtimer járművek, játékos foglalkozások, kalandos tárlatvezetések várják Aeropark látogatóit. Találkozhatunk továbbá pilótákkal, utaskísérőkkel, műszaki szakemberekkel, akik életük jelentős részét a repülőtéren vagy a felhők felett töltötték. Részletes infók itt!

Cikkajánló