Sokszínű túratippek őszi természetjáráshoz

Változatos túraválogatásunkban olyan hazai helyszíneket ajánlunk, melyek minden évszakban remek úti célt jelentenek, az őszi pompa azonban még különlegesebbé teszi őket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Lánczi Péter (Kiemelt fotó)
2024. október 16.

Változatos túraválogatásunkban olyan hazai helyszíneket ajánlunk, melyek minden évszakban remek úti célt jelentenek, az őszi pompa azonban még különlegesebbé teszi őket.

Korábbi túraajánlatainkból állítottunk össze egy csokorra valót, amely nem csupán erdei gyaloglást és hangulatos tájat ígér a kirándulóknak, de páratlan látnivalókat is. Vannak köztük vadregényes sziklatájak és szurdokok, természetes és emberkéz alkotta földtani értékek, lenyűgöző panorámát tartogató hegytetők, valamint kulturális és gasztronómiai élményt is tartogató helyszínek.

1. Sziklatornyos gerincúton a Dunakanyar legszebb trónusához

Varázslatos élményben lehet része mindazoknak, akik kihasználják az elkövetkezendő napok színkavalkádját, beveszik magukat az erdőbe, felkapaszkodnak egy magaslatra, és elmerülnek az ősz napsütötte tarkaságában. Ilyenkor még egy sokszor járt népszerű útvonal, egy ismerős helyszín is teljesen másként fest, mint például a visegrádi hegyek megunhatatlan „vadálló kövei”, vagy a Dunakanyar páratlan patkóját elénk táró Prédikálószék.

A Dömös felőli meredek kaptatóról és a vadregényes sziklatornyokról híres Vadálló-kövek semmihez sem fogható látványa nem adja könnyen magát, de a Prédikálószékig tartó kapaszkodás megéri a fáradozást. A túráról, illetve az itt váró egyedi élményről részletesen ide kattintva olvashatsz.

2. Börzsönyi cifraság

Lassan az arany és rozsda megannyi árnyalatában fog pompázni a természet, a Börzsöny pedig ilyenkor a legtarkább ruháját ölti magára, mintha csak ünnepelné az elmúlást. Hangulatos túraleírásunkban egy változatos terepi élményt mutatunk be, ami a számos programot kínáló Nagybörzsönyből indul, csodás bükkrengetegben felkapaszkodik a hegység mesés kilátást tartogató kalderájára – érintve a Csóványost –, beveszi magát a Csarna-völgy elvarázsolt katlanába, majd a hegység nyugati peremének sziklaszirtes madártávlataival ér vissza a kiindulópontra. Ha mindez nem lenne elég, kisvasutazással is megspékelhetjük a kirándulást.

3. A bükki „Dante pokla”

A Bükk jó pár kihagyhatatlan természeti látnivalóval bír, köztük az egyik az Udvar-kő-barlang, aminek már puszta méretei is lehengerlően hatnak. A hatalmas, mohos sziklafalakkal lépcsőzetesen mélyülő tölcsérszerű karsztképződményt „Dante poklának” is nevezik, melynek irodalmi hasonlatát csak akkor értjük meg igazán, ha boltíves kőkapuján keresztül leereszkedünk a gigantikus sziklacsarnokába.

Az itt elénk táruló kőbe foglalt látvány szinte agyonnyomja az embert: gyakorlatilag a hegy gyomrából szemlélhetjük eme csodás mészkőtáj általában felszín alatt megbújó karsztjelenségeit. A rövid túrával elérhető karsztjelenségről itt olvashatsz bővebben.

4. A Balaton páratlan tanúhegye – Somló

Ha tanúhegyekről van szó, a legtöbben a Balatont övező, látványos hegykúpokra gondolnak, pedig a Kisalföld síkjából magányosan kiemelkedő Somló legalább annyit tud – ha nem többet –, mint a „Magyar-tenger” partján sorakozó társai. E hajdanvolt tűzhányó nyújtotta élménykavalkádot egy 12 kilométer hosszú körtúrán élhetjük át, amely a jelvényszerző túrák kedvelőinek is tartogat szuvenírt. A figyelmet már messziről felkeltő Somló nem hegyóriás, de a sík környezetéből merészen kimagasodó formája mégis roppant tömeg benyomását kelti.

Közelebb érve a tekintetet a hegyláb szoknyáját díszítő szőlőültetvények, hangulatos borospincék, kanyargó sziklateraszok és különleges bazaltformák együttese vonzza: a hírneves somlói borkultúra hamisítatlan idillje. Kár lenne azonban ennyivel eltelnünk, hiszen a hegytető meghódításával többek között változatos növényvilágot, romantikus várromot, egy panorámás kilátót is megismerhetünk, azaz magát a Somlót, amelynek értékei valóban változatos élményt ígérnek. Ebben a túraleírásban minden részletet megtudhatsz.

5. A Déli-Bakony kevésbé ismert táján

Egy könnyű túra keretében a dunántúli bazaltvulkanizmus legkevésbé ismert helyszínére invitáljuk az olvasót, ahol a szelíd és vadregényes terepviszonyok lenyűgöző váltakozásában bámulatos víznyelőbarlangokkal és különleges sziklakincsekkel teli békés erdőtájat ismerhetünk meg.

Az Ajkáról induló túra során varázslatos bükkösben keressük fel a Macska-lik bámulatos barlangszáját, a Déli-Bakony töbrökkel tarkított fennsíkját – ahol a „bazaltkarszt” kibúvásait is megcsodálhatjuk –, meglátogatjuk a Lugos-tető körpanorámás kilátótornyát, érintjük a piknikezésre tökéletes helyszínül szolgáló Sárcsi-kutat, majd a látványos Pokol-, és Bújó-likat követően a fenséges Padragi-sziklákat is felkeressük. A túráról részletesen itt olvashatsz.

6. Tengerszem őszi pompával

Hegyalja kihagyhatatlan gyöngyszeme a Megyer-hegyi tengerszem, ami nem csupán sziklafalak közé zárt víztükrével vonzza a kirándulókat. Lenyűgöző környezetében kilátót is találunk, ahonnan körpanorámában csodálhatjuk a minket körülvevő zempléni tájat, illetve a kirándulásra csábító pagonyerdőt, ami az őszi színpompa idején még megkapóbb látványt nyújt.

Egy alig több mint 5 km-es kirándulással a mesés tengerszemet, a 18 méter magas messzelátót, és a szomszédos Király-hegy szikláit is bejárhatjuk, aminek élményegyvelegéről ebben a cikkünkben olvashatsz.

7. Szilvás-kő lenyűgöző sziklatája

A varázslatos Medves-fennsík déli részén található lenyűgöző bazaltszobros sziklaélményt a természet és az ember közösen formálta. A Salgótarjánhoz közeli látnivalót megcsodálni, változatos környezetét bejárni, ezzel együtt pedig egy maradandó geokalandot átélni egy könnyű séta keretében bárki számára lehetséges. A kényelmes tanösvényen bejárható túra lényegében a Medves-vidék egy különálló egységét tárja elénk, amit a szilvás-kői vonulat három bazaltkúpja alkotja. A legdélebbi a Kis-szilvás-kő (615 m) festői sziklaorma, a legmagasabb és egyben legszebb függőleges kőoszlopairól és hasadékairól nevezetes 626 méteres Nagy-Szilvás-kő, továbbá szintén érdekes vulkanikus alakzatokat mutató Bagó-kő (575 m) félig elhordott magaslata.

A hegyvonulat egy-két kilátópontjáról csodás kilátásban is részünk lesz a környező hegyekre. Ez a panoráma még fenségesebb az őszi és téli időszakban, amikor a Szilvás-kő kúpja is kimagaslik az elterülő ködtengerből, és a környék lenyűgöző szigetvilággá változik át. A Szilvás-kő geológiai értékeiről és a körtúráról ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen.

8. Mecseki cölöpsétány malomokkal

A Nyugat-Mecsek hegyei között megbújó Orfű programlehetőségekben gazdag környezetében egy vadregényes tanösvény hív felfedezősétára, ami egy égererdő vizenyős „dzsungelét”, a Mecsek legnagyobb vízhozamú karsztforrását és különös épületét, valamint látványos malmokat is bemutat.

A tanösvény mindössze 1 km hosszú, de a táv rövidsége senkit se tévesszen meg: az itt töltött idő akár egész napos program is lehet egy család számára, ha minden látnivalót megtekintünk. A látványos pallósétány ugyanis csak egy a tanösvény és a környék csodás látnivalói közül. Közel egy órás tárlatvezetéssel megismerkedhetünk egy papírmalom különleges épületével és munkaeszközeivel, a szárazmalom két évszázados szerkezeteivel és a vízimalom ipartörténeti szempontból is értékes berendezéseivel. Rendezvények és meghirdetett programok során mi magunk is kipróbálhatjuk a molnár- és a papírkészítésmesterséget. Amennyiben a kirándulás végére elfáradnánk vagy frissítőre vágynánk, akkor a múzeum fogadóépületében helyi készítésű finomságokat kóstolhatunk. A tanösvényről részletesen itt olvashatsz, az orfűi vízről pedig innen tudhatsz meg többet.

Cikkajánló