Szaffi szabadon: visszaengedtek egy vadmacskát a természetbe

A Vadmacska Fajmegőrzési Program keretében tavaly nyáron, néhány hetes korában került a Budakeszi Vadasparkhoz a vadmacska, aki idén nyáron lett kész a vadonra.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Budakeszi Vadaspark
Forrás:
Budakeszi Vadaspark
2024. augusztus 7.

A Vadmacska Fajmegőrzési Program keretében tavaly nyáron, néhány hetes korában került a Budakeszi Vadasparkhoz a vadmacska, aki idén nyáron lett kész a vadonra.

A Börzsöny és a Cserhát határán egy farakásnál találták meg 2023 májusában azt a magányos, nőstény vadmacskakölyköt, aki Szaffi néven a Budakeszi Vadasparkhoz került, hogy ott felkészítsék az önálló életre és visszaengedhető legyen természetes élőhelyére, az erdőbe. A vadaspark a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal 2021-ben kötött együttműködési megállapodás alapján, a Vadmacska Fajmegőrzési Program keretében vállalta a feladatot, elősegítve a házi macskákkal könnyen keveredő vadmacskák genomjának megőrzését, így a tiszta vérű vadmacskák fennmaradását a főváros térségében – áll a Budakeszi Vadaspark sajtóközleményében.

Vadmacska

A vadmacska Magyarországon 1974. óta védett, 2012. óta fokozottan védett állat, 2024-ben az év emlőse, természetvédelmi értéke 250 ezer Ft. Az Európa-szerte őshonos ragadozó meghatározó szerepet tölt be az erdők életében, a rágcsálók elfogyasztásával közvetlenül is hozzájárul az erdők megújulásához. Fennmaradását nemcsak az veszélyezteti, hogy szűkül az élettere vagy elgázolják, hanem az is, hogy könnyen hibridizálódik a házi macskával, ami által a genetikai állománya felhígul. A házi macska további veszélyeket is hordoz a vadmacskákra: betegségeket adhatnak át egymásnak, és egymás vetélytársai is az erdőkben. A vadmacska a zavarásmentes, összefüggő, nyugodt, változatos erdőket szereti, kulcsfontosságú az ilyen területek védelme.

De nemcsak a genetikai állomány tisztántartása a kitűzött cél: a program keretében a fokozottan védett állatok állományát fel is térképezik a Budai-hegység. a Pilis és a Visegrádi-hegység területén. Ez szükséges a faj fennmaradásához, és egész Magyarország biodiverzitásának megőrzéséhez is.

A genetikai vizsgálatokat Szaffi sem kerülte el.

Az eredmények alapján minden kétséget kizáróan tiszta vadmacska a befogott állat,

így nyomban meg is kezdődhetett a speciális nevelése. Ez elsősorban azt jelentette, hogy Szaffi a lehető legkevesebb emberi kontakttal töltse az idejét a vadasparkban, mire készen áll a repatriációra, azaz a természetes közegébe történő visszahelyezésre.

A szakemberek a puha elengedés módszerét választották Szaffi esetében,

ami azt jelenti, hogy az elengedés helyszínén, folyamatos (vadkamerás) megfigyelés mellett egy saját kifutóban kezdte meg a vadonhoz szokást a macska. A módszer puha fele az, hogy Szaffira bízták, hogy a kifutó nyitott ajtaján mikor és meddig tér még vissza oda táplálékért, biztonságért, amíg végleg el nem hagyja a helyszínt. Szaffi nyomkövetős nyakörvet kapott, és bundáját alaposan körbefotózták, hogy minél sikeresebben tudják a mozgását, életét monitorozni.

Az összefogásnak köszönhetően a Budakeszi Vadaspark Vadmacska Fajmegőrzési Programban elért eddigi eredményei:

  • 8 kölyök egyed genetikai vizsgálata (3 házi macska, 5 vadmacska);
  • 1 Börzsönyből mentett kandúr vadmacska felnevelése, tartása (2020);
  • 1 Börzsöny, Cserhát határáról mentett nőstény vadmacska repatriálása (2023-2024);
  • többezer kameracsapdás felvétel a kutatási területről;
  • 18 macskatetem boncolása (5 házi macska, 13 vadmacska);
  • folyamatos szemléletformálás a Budakeszi Vadaspark látogatói részére, oktatás az Állatorvosi Egyetem hallgatói részére.
Cikkajánló