Tarts velünk egy madárlessel fűszerezett kirándulásra a Kéktúrázás Napján!

Nyüzsgő madárvilág, falusi hangulat szürkemarhákkal, kecskékkel és pulykákkal, valamint virágokkal és az ősz bogyós terméseivel színezett útvonal vár rád, ha csatlakozol hozzánk a Biharugra-Körösszakál szakaszra a Kéktúrázás Napján. A hajdani vadvízországot is érintő túrán egy természetvédelmi őr kísér majd minket, és mesél e természeti értékekben gazdag vidékről.

Szöveg és fotó:
2024. október 7.

Nyüzsgő madárvilág, falusi hangulat szürkemarhákkal, kecskékkel és pulykákkal, valamint virágokkal és az ősz bogyós terméseivel színezett útvonal vár rád, ha csatlakozol hozzánk a Biharugra-Körösszakál szakaszra a Kéktúrázás Napján. A hajdani vadvízországot is érintő túrán egy természetvédelmi őr kísér majd minket, és mesél e természeti értékekben gazdag vidékről.

Közeleg a Kéktúrázás Napja, amely keretében számos izgalmas alföldi szakaszt is lejárhattok. Érdemes kihasználni ezt a napot, hiszen több szakaszon szakmai kíséretet is kapunk, a Biharugra-Körösszakál szakaszon például a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságtól Boldog Gusztáv László természetvédelmi őrkerület-vezető segítségével ismerkedhetünk majd a Kis-Sárrét változatos és természeti értékekben gazdag területével.

Túránk elején egy fokozottan védett terület mellett haladunk el, a biharugrai halastavak egyikét, a széles nádszegéllyel kísért Zöldhalmi-tavat érintjük, és egy kis kitérővel a zöldhalmi kilátótorony tetejéről lesünk majd be a tó élővilágába.

A Ramsari Egyezményben is szereplő nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyen madarak sokasága fészkel vagy pihen meg, mi most nagy valószínűséggel vándorúton lévő vadludakat láthatunk majd, de récék, gémfélék, sirályok is felbukkanhatnak.

A túra alatt pedig akár gyülekező bíbiceket is megpillanthatunk, de vércsék, ölyvek, rétihéják és réti sasok is repkedhetnek a levegőben zsákmány után kutatva.

A Zöldhalmi-tó és környéke a madarak mellett más kincseket is tartogat, a túra a puszták világán vezet át, ahol láthatunk majd egy hatalmas mezőt réti őszirózsából, és ha szerencsénk van, őszi kikericseket is megcsodálhatunk. Nemcsak a fák levelei sárgulnak már, hanem a bogyós termésű bokrok és cserjék is színesek, galagonya, csipkebogyó, kökény érik az út mellett, és vadvirágok vonzzák a méheket, lepkéket és egyéb beporzókat.

A falusi állattartásból is kapunk ízelítőt, láthatunk kíváncsi kecskéket és pulykákat, a tanyákon birkákat, de a pásztoréletbe is bepillantást nyerhetünk, ha jókor leszünk jó helyen, akkor egy szürkemarhákból álló gulya fog épp legelni a gát oldalában, amerre menni fogunk. Körösnagyharsányt elhagyva az Erdélyi-szigethegységből érkező Sebes-Körös gátján sétálunk majd, a Körösszakálra vezető Gróf Tisza István-hídról pedig megfigyelhetjük a folyó tisztaságát és megnyugtató hangú csobogását.

Nem titok, hogy a Kéktúrázás Napja előtt, amely idén október 12-én szombaton lesz, be szoktuk járni a szakaszokat, és így tettünk idén is. A 125-ös Biharugra-Körösszakál szakaszon pedig fotókat is készítettünk, így az alábbi képre kattintva egy galériában kaphatsz ízelítőt ebből a túrából.

Ha szeretnéd jobban megismerni a Kis-Sárrét élővilágát, és kedveled a madarakat, akkor ez egy remek alkalom lehet arra, hogy egy könnyű túra keretében ismerkedj meg ezzel az élőhellyel szakmai vezetés kíséretében. Nem mellesleg így te is részese lehetsz a kéktúrázás e különleges élményének, amikor az országban egyszerre több ezren haladunk majd a kéken, hogy együtt teljesítsük a 2580 km-es Országos Kékkört.

Jelentkezz a Biharugra-Körösszakál közti 125-ös szakaszra a Kéktúrázás Napja oldalán! Ha van, ne feledd otthon a távcsövedet sem!

Kéktúrázás Napja 2024

Időpont: 2024. október 12., szombat

Szervező: Magyar Természetjáró Szövetség

Túraszakaszok: A Kéktúrázás Napján a túraszakaszok hossza és számozása nem egyezik meg a hagyományos kéktúrás szakaszokkal. A több mint 2580 km hosszú Országos Kékkört a rendezvényre 143 darab, egy nap alatt lejárható túraszakaszra bontottuk. A 10 és 30 km közti hosszúságú túraszakaszok különböző nehézségűek, érdemes a képességeinknek megfelelő szakaszt választani.

Országos Kékkör: Az Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RPDDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) összessége.

Szakaszfelelősök: A túraszakaszokat egy vagy több szakaszfelelős kíséri, vezeti. Ők segítenek a logisztika megszervezésében a túra előtt (az adott szakasz oldalán az üzenőfalat figyeljétek) és a terepi tájékozódásban is a túra közben.

Résztvevők: A túranapon bárki részt vehet ingyenesen, az egyetlen feltétel az online regisztráció.

Létszámkorlát: Az egyes túraszakaszoknál 50 főben határoztuk meg a limitet. Ha egy túra betelt, várólistára lehet jelentkezni, így lemondás esetén értesítünk a sikeres jelentkezésről.

Cikkajánló