Pár éve elég trendi lett, és nem tudjuk, ki hogy van vele, de nekünk nagyon bejön ez a karakteres ízű, fokhagyma-snidling kombóra emlékeztető erdei vadzöldség. Három gyorsan elkészíthető medvehagymás receptet megosztunk veletek, amit többször teszteltünk, és nagyon megszerettük.
Aki kedveli az erős aromákat, ízeket, és mindig van a hűtőjében fokhagyma meg gyömbér, az rajongója lesz a medvehagymának is. De mielőtt rátérnénk a receptekre, néhány fontos tudnivaló a medvehagymáról és tárolásáról. Erőteljesen zamatos levelei fogyaszthatók nyersen, de még jobb hír, hogy gyógyhatása is van (értisztító, méregtelenítő), kedvezően hat többek között a vérkeringésre, és jót tesz az emésztésnek. Megfelelően tárolva sokáig eláll, olajban eltéve pedig akár egy évig is kihúzza.
Hogyan tároljuk?
Ha frissen szeretnénk felhasználni:
A friss medvehagymaleveleket állítsuk egy vizes pohárba. Töltsünk rá annyi vizet, hogy a szárát ellepje. Borítsunk rá egy nejlonzacskót, és így tegyük a hűtőbe. Hetekig eláll, nem fonnyad meg. Naponta ellenőrizzük, hogy van-e víz a szárán, és a zacskót fordítsuk ki, ha túl párás/vizes belül.
Hosszabb távon:
Mossuk meg, a szárát távolítsuk el. Egy késsel vágjuk apróra, mint a petrezselymet. Egy kevés olajjal keverjük el, sózzuk meg. Nyomkodjuk jól záródó üvegekbe – inkább kisebbekbe –, és tegyük száraz, hűvös helyre, vagy a hűtőbe. Ugyanezt elkészíthetjük egy késes robotgépben is. Ekkor pulzálva aprítsuk a hagymaleveleket, mert egyébként nagyon krémes lesz. A krémessége a hozzáadott olaj mennyiségétől is függ. Így is csinálhatjuk, és ekkor igazi medvehagymapesztót készíthetünk, amely egynemű zöldre színez bármit, amihez hozzáadjuk.
Ha díszíteni, vagy salátákba szeretnénk használni, a legjobb a leveles fagyasztás. A megmosott, tisztított leveleket egymásra fektetjük, és szorosan felcsavarjuk, így kerülnek a fagyasztóba. Ha szükség van friss medvehagymára, szépen „felszeleteljük” a rudacskákat, vagy igény szerint szelünk belőle. Nagyon jól bírja a fagyasztást, és az így tárolt medvehagyma sokféleképpen használható: adhatjuk friss salátához, leves tetejére dísznek, vagy keverhetjük vaj-, illetve sajtkrémekbe. Bármikor használható, ha friss zöldre vágyunk. Egy szó, mint száz, így vagy úgy, de érdemes kipróbálni, mert nemcsak finom, de egészséges is.
És akkor jöjjenek a jól bevált receptek!
Reggeli tojás medvehagymával, csak hogy jól induljon a napod:)
Hozzávaló 1 főre
2 tojás
1 evőkanál tejszín
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál (30 g) kecskesajt
6 szép medvehagymalevél
1 szelet sonka
Elkészítés
1. A serpenyőt az olajjal hevítsük fel.
2. A tojást a tejszínnel keverjük el. NE habosítsuk, csak „óvatos nyolcasokat” írjunk egy villával a tálba.
3. A medvehagymát aprítsuk fel.
4. Ha forró a serpenyő, öntsük bele a tojást, és azonnal vegyük le a lángot.
5. A sajtot morzsoljuk a tojásunk egyik felére, majd a sajtra tépkedjük a sonkát, és szórjuk rá a felaprított medvehagymát.
6. Tegyünk rá fedőt egy percre, hogy a tojás átsüljön.
Vegyük le a fedőt, hajtsuk a lepényünk „csupasz” felét a sajtos-sonkás-hagymás felére, és csúsztassuk egy tányérra.
A medvehagyma erős íze jól érvényesül zsíros alapanyagokban, ezért vajkrémekhez, sajtkrémekhez apróra vágva adható. A krémlevesen túl adhatjuk tésztaételekhez is. Íme:
Tejszínes-medvehagymás tészta rákkal
Hozzávalók
200 g spagetti
100 g rák
100 ml tejszín
½ citrom héja
1 csomag medvehagyma
2 evőkanál olaj
Elkészítés
1. Egy lábasban tegyünk vizet a tészta főzéséhez, és forraljuk fel.
2. Amíg forr a víz, készítsük elő a hozzávalókat. Legyen a rák szobahőmérsékletű, és pucolt. Tegyünk egy serpenyőt a másik lángra. A medvehagymát ízlés szerint szeleteljük fel.
3. Ha forr a víz, sózzuk meg, és tegyük bele a tésztát, majd főzzük a csomagoláson írt ideig.
4. A serpenyőt forrósítsuk fel az olajjal, és a rákok mindkét oldalát süssük rózsaszínre. Ez tényleg alig egy-egy perc. Vigyázzunk, nagyon könnyű túlsütni, és akkor rágós lesz.
5. Ha kész a rák, adjunk egy fél merőkanál tésztafőző vizet a rákokhoz, öntsük hozzá a tejszínt, és forraljuk össze.
6. Ízesítsük medvehagymával, a fél citrom reszelt héjával, pár csepp citromlével.
7. A megfőtt tésztát szedjük a szószba, forgassuk össze, és már tálalhatunk is.
A világ legzöldebb sült krumplija
Hozzávalók 4 főre
1–2 gerezd fokhagyma
50 g fenyőmag
100 g medvehagyma és rukkola vegyesen
8 evőkanál olívaolaj
só, bors
500 g apró szemű burgonya
1 evőkanál szezámmag
Elkészítés
1. Egy késes robotgépbe tegyük a pesztó hozzávalóit: fokhagymát, fenyőmagot, rukkolát, medvehagymát és 5 evőkanál olívaolajat. Krémesítsük, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
2. A burgonyát héjastul főzzük puhára (mikróban is lehet, 2 perc alatt, lefedve).
3. Villával vagy pohárral nyomkodjuk szét a főtt krumplit.
4. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, alsó-felső sütéses üzemmódban.
5. Szórjuk a krumplikat a sütőpapírral bélelt tepsibe, csepegtessünk rá egy kevés olajat, szórjuk meg nagy szemű sóval, és süssük 20 percig.
6. Tálaláskor csepegtessünk rá a pesztóból.
7. Abbahagyhatatlan:)
A recepteket és a medvehagyma-praktikákat köszönjük Berényi Boginak, az antipasti.hu gasztrobloggerének.
A cikk először 2021 márciusában jelent meg.