Te is szavazhatsz az Év Rovarára

December 6-ig lehet online voksot leadni az Év Rovarára. A verseny témája ezúttal az ivari kétalakúság.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
rovartani.hu
2024. október 21.

December 6-ig lehet online voksot leadni az Év Rovarára. A verseny témája ezúttal az ivari kétalakúság.

Ez azt jelenti, hogy a Magyar Rovartani Társaság olyan fajokat válogatott be a versenybe, amelyek esetében a hím és a nőstény egyedek egészen máshogyan néznek ki. Szavazni ezen az oldalon tudsz, de előbb ismerd meg a három versenyzőt!

Orrszarvúbogár (Oryctes nasicornis)

Nem véletlenül tartozik az orrszarvúbogár az óriásbogarak közé: akár 4 és fél cm hosszúra is megnőhet. Ebben nem különbözik egymástól a hím és a nőstény, utóbbiak azonban szélesebbek. A hímeknek íves, hátrahajló szarvuk van, a nőstények fején azonban csak egy kis bütyök található. A lárvájuk is hatalmas, akár 10-11 cm-es is lehet.

Májustól augusztusig, sötétedés után találkozhatunk velük. Viszonylag jól repülnek, és mivel a mesterséges fényforrások vonzzák őket, nyári estéken akár az otthonunkba is „betérhetnek”. Nappal a földben vagy növényi törmelékekben pihennek. Ma már nem számítanak ritkának, de természetvédelmi oltalom alatt állnak, eszmei értékük 50 000 Ft.

Sávos szitakötő (Calopteryx splendens)

A legnagyobb különbség a sávos szitakötő nősténye és hímje között, hogy míg előbbiek zöldesek-aranyosak, utóbbiak kék színűek, és szárnyukon kék vagy feketéskék sáv található. 4,5-5 cm-esre nőnek meg, 56-74 cm-es szárnyfesztávolsággal, és szépen, pillangószerűen repülnek. A látványos rovarral legtöbbször kisvízfolyásoknál találkozhatunk. A víz felett repked, szúnyogokra és legyekre vadászik.

Az aszályos időszakok és a kémiai szúnyoggyérítés kedvezőtlenül hat az állományára, de egyelőre Magyarországon nagy számban fordul elő. Nem védett.

Öves tavasziaraszoló (Lycia zonaria)

Szintén nagy a különbség az öves tavasziaraszoló hímje és nősténye között – utóbbi ugyanis csak nagyon csökevényes szárnyakkal rendelkezik, és repülésre nem is tudja azokat használni. A hím ezzel szemben szépen kifejlett, fekete-fehér csíkos szárnyakat tudhat magáénak. Mindketten „bolyhosak”. A nőstényt akár mohának vagy száraz termésnek is lehet nézni. Márciusban és áprilisban lehet őket látni. Zöld hernyóját lágyszárú növényeken fedezhetjük fel tavasztól nyár közepéig.

A faj jelenléte egy adott élőhely természetközeliségét jelzi. Nem védett.

Cikkajánló