Teleléshez készülődnek a szalamandrák

Ebben az időszakban a foltos szalamandrák telelőhelyeiket keresik, és esős, borús időben nappal is szép számmal mozognak az élőhelyeik közelében. Turistautakon vagy a közutakon is elénk kerülhetnek, fokozottan figyeljünk rájuk.

Szöveg:
2024. október 18.

Ebben az időszakban a foltos szalamandrák telelőhelyeiket keresik, és esős, borús időben nappal is szép számmal mozognak az élőhelyeik közelében. Turistautakon vagy a közutakon is elénk kerülhetnek, fokozottan figyeljünk rájuk.

A napokban a Mátrában jártunk, egy ködös, esős napon, és Mátrafüred közelében nagyon sok szalamandrával találkoztunk. Több állat is a turistaúton állt, és bizony nagyon oda kellett figyelni, hogy ne lépjünk rájuk véletlenül.

Esős időben nappal is összefuthatunk

Feltűnő színezetük miatt azt gondolnánk, hogy könnyű őket észrevenni, de a sötét földre hullott vöröses, barnás, sárga levelek között simán beleolvadnak környezetükbe.

A foltos szalamandrák patakok és hegyi tavak közelében élnek, de telelni a közeli hegyoldalakba vonulnak, ahol a fák gyökerei közé bújva, hibernált állapotban töltik a telet.

A foltos szalamandra általában éjszaka aktív, de borús, esős időben napközben is találkozhatunk vele elsősorban az Északi-középhegység hűvös klímájú erdőiben, patakvölgyeiben, vagy a Kőszegi-, illetve a Soproni-hegységben, de a budapesti Jegenye-völgyben is van egy kis populációjuk.

Egyformák és mégis másak

Közel ötven szalamandrát láttuk egy-két óra alatt, így jól megfigyelhettük, hogy a látszólag hasonló kis állatok mintázata egyedenként más és más. Kinek több sárga foltja van, kinek kevesebb, kinek nagyobbak a foltjai, kinek kisebbek, és vannak olyan egyedek is, amelyeknél a foltok nem sárgák, hanem narancsvörösek. Ez utóbbi változat egyébként elég ritka.

Ez a feltűnő mintázat a külvilágnak, elsősorban a ragadozóknak szól, és jelzi számukra, hogy „rosszul jársz, ha belém harapsz”.

A szalamandra bőrében ugyanis olyan mérgező váladék termelődik, ami szembe vagy szájba jutva a nyálkahártya gyulladását okozhatja, de kisebb testű emlősök esetében még izomrángást és szapora légzést is kiválthat. Vagyis akinek egyszer volt már egy rossz élménye egy szalamandrával, az többet nem fog vele próbálkozni.

Biztonságban odabent

Azt is megfigyeltük mátrai túránkon, hogy egyes szalamandrák soványak, mások meg jóval testesebbek. Ez utóbbiak a nőstények, amelyek ilyenkor már magukban hordozzák kicsinyeiket.

A foltos szalamandra elevenszülő, és a lárvák sokáig az anya testében fejlődnek, majd csak a fogantatást követő év tavaszán jönnek a világra. A nőstények akár 40-60 kis szalamandrát is hordozhatnak magukban.

Bár tudományosan nem igazolható, de nem reprezentatív felmérésünkből az is kiderült, hogy a szalamandrák remek fotómodellek, és még azt is kiválóan tudják, milyen háttér előtt mutatnak a legjobban.

Aki ezekben a napokban, hetekben túrázik a szalamandra-élőhelyek közelében, ha szerencséje van, és épp esik, vagy esőre áll az idő, sokat láthat most belőlük. De miközben megfigyeljük, lefotózzuk őket, vigyázzunk is rájuk, és fokozott figyelemmel közlekedjünk, ha gyalogosan, biciklivel, motorral vagy autóval keresztezzük az útjukat.

Cikkajánló