Téli erdők pompás, tűzpiros csészéi

Az erdőjáró és a gombákat szerető emberek nagy örömére hidegben is megmutatja magát. A téli erdők üde színfoltja, amilyen pici, olyan feltűnő jelenség, és élénkpiros csészéivel szépen mutat a mohás, dérlepte, korhadó faágakon is.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
2023. december 5.

Az erdőjáró és a gombákat szerető emberek nagy örömére hidegben is megmutatja magát. A téli erdők üde színfoltja, amilyen pici, olyan feltűnő jelenség, és élénkpiros csészéivel szépen mutat a mohás, dérlepte, korhadó faágakon is.

Az osztrák csészegomba (Sarcoscypha austriaca) a legkorábban termőtestet fejlesztő gombafajaink egyike, amelyik már tél vége felé felbukkan erdeinkben. Könnyű felismerni cinóbervörös színéről és csésze alakjáról. Szaprofita gomba, amely földre hullott, korhadó, nedves faágakon él. Jellemzően akácon, illetve nedvesebb élőhelyeken fűz- és égerfán telepszik meg.

Januártól áprilisig csoportosan terem a talajon fekvő ágakon, korhadó famaradványokon. Jellegzetes csésze alakjával és feltűnő piros színével kezdő gombászoknak azonnali sikerélményt ad.

Nem mérgező, ehető gomba, de törékeny, viaszszerű húsának se jellegzetes íze, se illata, így étkezési értéke alig van.

Főzés során gyorsan kifakul, viszont meg lehet vele színezni bármilyen salátát, illetve egy Valentin-napi quiche-en remekül mutatnak a tűzpiros kis csészécskék. Ami a gombagyűjtésnél alap: ne felejtsük el minden esetben szakellenőrrel bevizsgáltatni a magunk gyűjtötte termőtesteket, mielőtt elfogyasztjuk azokat!

A cikk először 2021 januárjában jelent meg.

Cikkajánló