Titokzatos hajóroncsok bukkantak elő a Dunából

A Duna alacsony vízállása miatt kibukkant roncsok már nem először láttatják magukat, de még mindig sok az ismeretlen tényező a számukat és az eredetüket illetően.

Forrás:
Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
2024. szeptember 2.

A Duna alacsony vízállása miatt kibukkant roncsok már nem először láttatják magukat, de még mindig sok az ismeretlen tényező a számukat és az eredetüket illetően.

Az elmúlt időszak gyorsan apadó vízszintje ismét láttatni engedte a Mohács alatti Duna-szakaszon található Gabriella-sziget belső ágában elsüllyedt hajók roncsait - olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park oldalán.

Természetesen ez a különleges látványosság számos látogatót vonz a területre, és sokakat érdekel, hogy milyen hajók voltak ezek, és hogyan süllyedtek el. Történetük azonban nem olyan egyértelmű és a sokféle sztori között van egy-két igen meredek.

Az egyik legelterjedtebb téves feltevés szerint a hajókat az 1960-as évek vége felé süllyesztette el folyamszabályozási célokból a Vízügy akkori elődje.

Ez természetesen nem igaz, inkább valószínűbb, hogy a területen megtalálható négy roncsot a második világháborúban süllyesztette el a szovjet hadsereg. Ezek közül egy az 1895-ben alapított és 1948-ig működött Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság (MFTR) csöves pontonja volt. A további három roncs pedig a Honvéd kincstár tulajdonában állt: az egyik egy katonai ponton, a másik egy szivar alakú aknarobbantó/aknakutató vasdereglye, a harmadik egy aknarobbantó/aknakutató fadereglye.

Érdekesség, hogy a zátonnyal egyvonalban a Duna sodorvonala felé a mederfenéken fekszik hullámsírjában a J.R.M (Jugoszláv Folyami Hajózás) tulajdonában állt és 1944 őszén aknára futott Slovenia (Szlovénia) nevű lapátkerekes vontató gőzhajó is.

A roncsok egyébként akkor bukkannak elő, amikor a mohácsi vízmérce szerinti 270 cm-es vízállásnál alacsonyabban van a Duna vize. A roncsokról egy látványos videót is készített a nemzeti park, amit most itt meg is nézhettek:

Cikkajánló