Több mint 4000-en vettek részt az 5. Kéktúrázás Napján

Először kéktúráztak egyszerre több mint négyezren a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) által ötödször megrendezett Kéktúrázás Napján, amelyre a hagyományos időpontban, október második szombatján került sor.

Szerző:
Magyar Természetjáró Szövetség
2024. október 12.

Először kéktúráztak egyszerre több mint négyezren a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) által ötödször megrendezett Kéktúrázás Napján, amelyre a hagyományos időpontban, október második szombatján került sor.

A 142 csoport együtt összesen 2575 kilométert tett meg a hazánk legszebb tájain vezető Országos Kéktúra, Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és Alföldi Kéktúra útjain.

A résztvevők mozgását az ingyenes rendezvény honlapján élőben lehetett követni, ahogy a GPS-es jeladók révén

virtuálisan kirajzolták a teljes Országos Kékkör útvonalát a nap végére.

Egyetlen, 9 km-es gemenci szakasz kivételével: a Bajai átkelés és Pörböly között ugyanis a nemrég levonult árvíz miatt még nem lehetett túrázni.

A regisztrációk alapján 12 csoport a maximális engedélyezett létszámmal vágott neki a távnak, és

a túrázok csaknem ötöde 18 éven aluli volt.

Nemcsak gyermekes családok, hanem iskolai szervezésben sok diák is részt vett a jó hangulatú, szép őszi időben zajló eseményen.

Az ingyenes túrarendezvényen 250 felkészült szakaszfelelős, köztük természetjáró egyesületek képzett, helyi túravezetői, nemzeti parkok és erdészetek munkatársai, ismert személyiségek, valamint az MTSZ munkatársai vezették a túrákat. Az útvonal mentén sok település ingyen belépőkkel, tájházlátogatással, múzeumi sétával, finomságokkal kedveskedett az együtt kéktúrázóknak.

A kéktúrázást népszerűsítő Kéktúrázás Napja 2020-ban debütált hagyományteremtő céllal, és azóta is évről évre egyre nagyobb sikernek örvend: az idei létszám mintegy 10 százalékkal múlta felül a tavalyit. A Magyar Természetjáró Szövetség az állami erdőgazdaságok, a nemzeti parkok és a természetjáró egyesületek szakmai segítségével így is szeretné felhívni a figyelmet nemzeti értékünkre, a Kéktúrára.

Találkozzunk jövőre is a Kéktúrázás napján, 2025. október 11-én!




Cikkajánló