Több, mint pizzafeltét – A gombák átformálhatják a jövőt?

Aki eddig még nem kattant rá a gombák világára, annak most egy olyan dokumentumfilmről mesélünk, ami garantáltan meghozza a kedvét. A káprázatos képi világú Fantastic Fungi célja, hogy az utca embere másképp tekintsen a gombákra – és briliánsan el is éri célját.

Szerző:
Hollósy Éva
2024. október 6.

Aki eddig még nem kattant rá a gombák világára, annak most egy olyan dokumentumfilmről mesélünk, ami garantáltan meghozza a kedvét. A káprázatos képi világú Fantastic Fungi célja, hogy az utca embere másképp tekintsen a gombákra – és briliánsan el is éri célját.

Te mennyit tudsz a gombákról?

Akár gyűjtjük, akár nem, az erdőjárás, különösen az őszi kirándulások egyik izgalmas pillanata, amikor gombára bukkanunk. A mérsékelt övi erdőkben (és így Magyarországon) nagyjából 2-3 ezer gombafajt lehet azonosítani, tehát választék van bőven. És bár az iskolában megtanuljuk, hogy hogyan szaporodnak, hogyan rendszerezzük őket, és melyek a legfontosabb ehető, illetve mérgező gombák, a nap végén még mindig tanácstalanul nézünk, ha a gyerek otthon felteszi a kérdést, hogy a gombák növények-e.

2019-ben Louie Schwartzberg rendezőnek sikerült egy olyan filmet készítenie a gombákról, ami gyakorlatilag tarolt a kritikusok között.

A Forbes magazin „kihagyhatatlannak” ítélte, míg a finnyás és lehúzó kritikáiról elhíresült Rotten Tomatoes filmes oldal 100%-osra értékelte az alkotást. A film jelenleg több platformon streamelhető, ingyenesen a cikk megírásakor a Food Revolution Network oldalán találtuk meg, egy hírlevélre való feliratkozásért cserébe 4 nap megtekintési időt kölcsönözhetünk.

A Fantastic Fungi c. film a gombák varázslatos, titokzatos és gyógyhatású világába kalauzol, hogy bemutassa, ezek a különleges organizmusok hogyan járulnak hozzá a földi élethez: gyógyító, fenntartó és regenerálódást segítő erőként. Teszi mindezt rendkívül látványos köntösben, szemet gyönyörködtető time-lapse videók és hatásos CGI képek segítségével, a terület számos szakértőjének megszólaltatásával.

A Fantastic Fungi megmutatja, hogy milyen bonyolult ökológiai rendszerekbe szerveződnek a gombák. Paul Stamets, a film egyik főszereplője, világhírű gombász és gyógynövény-szakértő, elmagyarázza, hogyan képesek a gombák segíteni a föld ökológiai egyensúlyának fenntartásában, és hogyan tölthetnek be kiemelkedő szerepet az emberek egészségének javításában is. Stamets egy TED-előadásban már beszélt a gombák ökológiai és gyógyászati szerepéről:

A legújabb kutatások és felfedezések folyamatosan új aspektusokat tárnak fel e lenyűgöző élőlények világáról. Az adott erdőben jelen lévő gombák sokféleségéből az erdő egészségi állapotára és ökológiai rendszerének bonyolultságára következtethetünk. Szerepük tehát az ökoszisztéma állapotának felmérésében is kritikus fontosságú.

Akkor a gombák nem növények?

Bár a szupermarketekben a zöldségeknél találjuk a gombákat, nos, nem azok. Tény, hogy a biokémiai és molekuláris vizsgálatok térhódítása előtt a taxonómusok valóban a növényekhez sorolták őket, mára azonban ez a nézet már meghaladottá vált, mert például nem fotoszintetizálnak, illetve javarészt rejtőzködő életmódot folytatnak, hiszen hatalmas micélium-hálózatokat építenek a föld alatt. Maradjunk annyiban, hogy a gombák néhány dologban a növényekre, néhányban az állatokra hasonlítanak, vannak azonban csak rájuk jellemző tulajdonságaik.

A gombák országába 1,5 millió fajt sorolunk, azaz hatszor több fajuk létezik a bolygón, mint a növényeknek.

Miért olyan fontosak a gombák?

A gombák a dokumentumfilm állítása szerint intelligens élőlények, mert reagálnak a környezetükre, képesek táplálékot keresni és megvédeni magukat. Genomjuk feltérképezése épp csak hogy elkezdődött, úgyhogy a film beismeri, nagyjából a „jéghegy csúcsa”, amit most tudunk róluk, ám már ez a kevés is nagy reményekkel kecsegtet.

Egyes kutatók arra következtetnek, hogy a köznyelvben varázsgombának nevezett, pszilocibin tartalmú gombák fogyasztása segítette elő az emberelődök agyának relatíve gyors növekedését, és így közvetve lehetővé tette, hogy fajunk végül meghódítsa a bolygót.

A számtalan érdekes infót felsorakoztató film arra is kitér, hogy milyen szerepet tölthetnek be a gombák a gyógyászatban (jelenlegi tudásunk alapján vírusölők, természetes rovarirtók és depresszió elleni gyógyszerek egyaránt fejleszthetők belőlük), de a bolygónkat érő, végtelennek tűnő szennyezés visszaszorításában is.

Merthogy a gomba mindent, ami szénhidrát-alapú, képes feldolgozni. És hogy mi történik az erdőben a lábunk alatt, hogyan segítik a gombák a fák közötti kommunikációt és táplálékmegosztást, arról egy könyvnél rövidebb terjedelemben nehéz lenne mesélni. Annyi biztos, hogy

a világ bármely pontján érinti a lábunk az erdő talaját, ott kb. 480 kilométernyi gombafonál-hálózat (micélium) van a talpunk alatt.

Thrillerbe illő méretek

Kapaszkodjunk meg, a világ legnagyobb élő organizmusa nem a kék bálna, hanem egy félelmetesen nagy gomba: Oregon egy hatalmas hegyét teljesen beborítja. A filmből megtudhatjuk azt is, hogy Chilében teljes törvényi védelmet kaptak a gombák – nagy építkezési projektek előtt nemcsak az adott területen élő növény- és állatfajokról, de a gombákról is tanulmányt kell készíteni, hogy ezek túlélése biztosított legyen az építkezés során.

Ha felkeltette az érdeklődésed, nézd meg a dokumentumfilm trailerét:



Cikkajánló