Ha szeretnénk saját kezűleg készített finomsággal meglepni a környékbeli madarakat, amely elegendő energiát ad nekik, hogy átvészeljék a nagy téli hideget, egyszerűen készíthetünk madárkalácsot számukra.
Bár magvakat, cinkegolyót a gazdaboltokban is kaphatunk, nagyobb élmény, ha saját magunk készítjük el a madarak ebédjét - a tevékenységből akár egy vidám családi program is kerekedhet, amelynek megkoronázásaképp együtt figyelhetjük az ablakunk alatt összegyűlt lakmározó madárseregletet. Mielőtt azonban belevágnánk, olvassuk el a felelősségteljes etetésről szóló cikket!
A hozzávalók
A madárkalácshoz csak marhafaggyúra és magvakra van szükségünk. Előbbit bármelyik hentesnél beszerezhetjük. Célravezető, ha előre szólunk, hogy szükségünk lenne a faggyúra, mert a húsról levágva rendszerint kidobják - a felhasználás szempontjából ugyanis hulladéknak számít. A legjobb, ha sózatlan, nem pirított magokat választunk, például napraforgót, diót, mogyorót, kölest, mákot.
Az elkészítés
Mi sem egyszerűbb: olvasszuk fel a faggyút, töltsük műanyag poharakba vagy akár üres tejfölös-, joghurtos pohárba, és szórjuk bele a magvakat. Tücsökkel, lisztbogárlárvával is megbolondíthatjuk a madárcsemegét. Még ekkor érdemes erősebb madzagot helyeznünk a keverékbe, melynél fogva később felakaszthatjuk. Ezután már csak meg kell várnunk, míg megdermed a kalács.
Nincs más hátra: a kész eleséget a tartóból kivéve lógassuk fel a kertben, és gyönyörködjünk a falatozó, csivitelő madarakban!