Tudod, hol van Magyarország egyetlen négyszögletű kerek erdője?

Kevés olyan hely van a világon, ahol a mesék valóra válnak. Kisszékely egy ilyen hely, ahol Lázár Ervin ismert meséjének négyszögletű kerek erdője nemcsak, hogy megtalálható, de még tanösvények is futnak benne. És nincs is nagyon elbújva. Ott van az ezernyi tündéri tolnai völgyhajlat egyikében. Tessék csak megkeresni!

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Csanádi Márton / MTSZ
2024. július 9.

Kevés olyan hely van a világon, ahol a mesék valóra válnak. Kisszékely egy ilyen hely, ahol Lázár Ervin ismert meséjének négyszögletű kerek erdője nemcsak, hogy megtalálható, de még tanösvények is futnak benne. És nincs is nagyon elbújva. Ott van az ezernyi tündéri tolnai völgyhajlat egyikében. Tessék csak megkeresni!

A tüneményes kis zsákfalu Simontornya közelében, a Tolnai-Hegyhát három, tóval körbevett dimbes-dombos vidékén, két természetes erdőtömb közötti hangulatos völgyben fekszik. Nem csoda, hogy Kisszékelyt egy online szavazáson az ország 4. legszebb és Tolna vármegye legszebb fekvésű településévé választották.

A falu egyik fő vonzereje a gyönyörű fekvésén kívül, hogy elhozza az ember lelkébe a csendet, és nyáron sem vár ránk nagy tömeg. A másik, hogy itt található az ország egyetlen, hivatalosan is négyszögletű kerek erdője, amelyet jelzett túrautak hálóznak be.

A Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény valójában egy 11 km-es hosszúságú túraútvonal 22 állomással, ismertető táblákkal, amelynek 4 kisebb körútja van.

Mivel a körutak egy négyszög csúcsai felé mutatnak, ezért a tanösvény négyszögletű, körút lévén kerek, körülötte pedig nagy erdőtömbök helyezkednek el. Így meg is van a négyszögletű kerek erdő, ami egyben Lázár Ervin ismert meséjének címére utal.

Mind a négy körtúra a község központjából, a régi iskola épülete mellől indul. Nagy előnye még az ösvényeknek, amellett, hogy változatos útvonalon – vadregényes erdőkben, patak mentén, dombok hátán, réteken, löszmélyutakon, még egy régi temetőn is – vezetnek végig, a szakaszok külön-külön lejárhatók, de klasszul egybe is fűzhetők. Igazán remek családi kirándulás kerekíthető ki belőle. A táblák mellett lévő facölöpökön pedig QR-kód segítségével kiegészül a kaland, mert még több érdekességet tudhatunk meg Kisszékely természeti és kulturális értékeiről.

A tanösvény és a négy körtúra (Kökény 3,6 km, Berkenye 3,2 km, Galagonya 2,7 km, Vadkörte 4,4 km) mindenkinek bátran ajánlható, akár egyhuzamba járja le, akár külön-külön, sőt gyerekekkel még inkább, mert van itt minden, ami egy kisebb és nagyobb gyerek fantáziáját megfogja. Kilátópontok pompás panorámával, patak, tóparti idill, tágas mezők, virágos rétek, amik piknikezésre csábítanak, löszmélyutak, erdők hatalmas tölgyekkel, fenyvesekkel.

És ha egy kicsit a jobban figyelünk, egy-egy tisztáson vagy bokor mögött, talán fel is bukkannak a Négyszögletű Kerek Erdő titokzatos lakói: Mikkamakka a piros inges, farmer nadrágos macskaforma kis figura, Bruckner Szigfrid, a nyugalmazott cirkuszi oroszlán, Ló Szerafin, a kék paripa, Aromo, a fékezhetetlen agyvelejű nyúl, Vacskamati, Nagy Zoárd, a lépkedő fenyőfa, Szörnyeteg Lajos meg Dömdödöm, akiről mindenki tudja, csak annyit tud mondani, dömdödöm. Kell-e ennél több? Ha Dömdödömöt kérdeznénk, a válasz alighanem egy döm lenne, és ezzel különösebben nem is lehet vitatkozni.

Hogy milyen érdekességeket lehet még felfedezni Kisszékelyen – és bizony van mit –, ha arra jársz, ebből a cikkből kiderül.


Cikkajánló