Egy szokatlan formájú és édes pillanatokat okozó különlegesség, amely Zala megyében igen elterjedt, és tiszteletére még szobrot is emeltek Zalaszombatfán. Szerinted mi lehet? Ha nincs tipped, a cikkből megtudhatod.
A Zala megye gasztronómiai, gasztrokulturális értékei között előkelő helyet elfoglaló fumu nem más, mint egy csecsemő méretű, baba formájú, feldíszített népi kalács, amely elsősorban a hetési településekhez kötődik.
A 19–20. században lakodalmak és keresztelők alkalmából sütötték ezt a kelttészta-alapú, háromféle tölteléket (mákosat, diósat, illetve aszalt gyümölcsöset vagy mazsolásat) tartalmazó finomságot.
A fiúgyermekek lány formájú, a lányok fiú alakú – pólyába csomagolt, jelképesen megkeresztelt – fumut kaptak keresztelőjükre, amelyet az ünnepség után a keresztanyák vágtak fel az egybegyűlteknek.
Szerencsére nem merült teljesen feledésbe a fumusütés hagyománya, fiatalok is készítik ezt a fonott kalácskülönlegességet, amely az életet és a termékenységet szimbolizálja. Ráadásul még finom is!
Itt megnézheted, hogyan készül a fumu baba: