Ez a munkafolyamat ma már nem része a tökmagolaj-készítésnek, de régen ez igazi, jó hangulatú közösségi tevékenység volt, amit hosszú téli estéken együtt végzett a család, a rokonság, a szomszédság.
A köpesztés szót minden olyan szemes terményre – például babra, borsóra – használták, amit héjából ki kell fejteni. A tökmagköpesztés során a szárított tökmagot választották el a héjától, és ebből a hántolt magból sajtolták ki az olajat.
És hogy ma már erre miért nincs szükség? A legtöbb helyen ma már héj nélküli olajtököt termesztenek, így nincs szükség sajtolás előtt a héj eltávolítására. Ezzel pedig ez a remek közösségépítő tevékenység is múlté, akárcsak a kukoricafosztás.
Néhanapján azért, hagyományőrző jelleggel tartanak még tökmagköpesztést, például hétvégén az Őrségi Tökfesztivál alkalmából ültek össze köpeszteni Nagyrákoson. Közben persze nemcsak a helyi pálinkák, de régi történetek is előkerültek. Épp úgy, ahogy régen is.