Tudtad, hogy a partimadaraknak van egy különös képessége?

A partimadarak szándékosan képesek meghajlítani a csőrüket. De vajon miért teszik ezt?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Palcsek István Szilárd / Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2024. július 28.

A partimadarak szándékosan képesek meghajlítani a csőrüket. De vajon miért teszik ezt?

Az életmódjuktól, táplálkozásuktól függően a madarak sokféle formájú és méretű csőrrel rendelkeznek. Egyes madárfajoknak például hajlított csőre van, ám ez életük végéig így is marad. Ugyanakkor némelyek képesek nagyobb mértékben meghajlítani az egyébként egyenes, vagy esetleg enyhén ívelt felső csőrkávájukat, vagyis átmenetileg tudatosan megváltoztatni annak alakját – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Mint írják, a jelenség egyik formája a hosszúcsőrű partimadaraknál jól megmutatkozik. Mivel azonban főként táplálékszerzésre használják ezt a képességüket, ezért inkább csak a komforttevékenységek végzése során végzett csőrkávahajlításokat tudjuk megfigyelni.

Ezzel a rafinált csőrhajlítós módszerrel az iszapban, sárban és a vízben is képesek a táplálék hatékonyabb megszerzésére, kis csipeszként használva a csőrük végét, így jóval könnyebben meg tudják ragadni az apró zsákmányállatokat. A testarányosan leghosszabb csőrű és nagyobb testű nagy godáknál könnyebben észrevehető a jelenség, de a jóval kisebb havasi partfutó is tudja ezt a trükköt.

Cikkajánló