Csak kevesen tudnak a Balaton egyik legnagyobb veszélyéről

A Balatonra hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint egy biztonságos, feszített víztükrű medencére, ahol egy verőfényes nyári napon, különösen a sekély déli parton nem érhet bennünket semmi baj. Ez azonban nincs teljesen így.

Fotó:
Csanádi Márton / MTSZ (Kiemelt kép)
Forrás:
vizimentok.hu
2024. július 9.

A Balatonra hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint egy biztonságos, feszített víztükrű medencére, ahol egy verőfényes nyári napon, különösen a sekély déli parton nem érhet bennünket semmi baj. Ez azonban nincs teljesen így.

A Balaton medrében, néhány száz méterre a parttól egy árokszerű képződmény húzódik. Ez a marásvonal, ami különösen a déli parton okozhat bajt – olvashatjuk a vízimentők.hu oldal Szakter Rolanddal, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének geodéziai és térinformatikai referensével készült interjújában.

A déli parton a sekély vizes részben hosszan be lehet sétálni, de amikor elérjük a marásvonalat, akkor hirtelen nagyot mélyül a meder, akár két métert is 30 vagy 50 méteren belül. Ezt a víz alatti árkot nem jelöli bója vagy tábla, nem lehet azt észrevenni, ezért az ember nem tud erre előre felkészülni.

A marásvonal egy természetes képződmény. A Balatonon jellemző északnyugati szél által keltett hullámzás alakítja azt ki. A pozíciója többé-kevésbé állandónak tekinthető.

A marásvonal már jóval a kijelölt strandon túl van, 150-180 centiméteres vízmélységnél, vagyis itt a legtöbben már úsznak, de sekélyvizes időszakban előfordulhat, hogy egy magasabb ember itt még sétál, majd hirtelen eltűnik a lába alól a talaj. Ez tapasztalhatja az is, aki vízibicikliről csúszik be a vízbe, az egyik pillanatban még érezte a meder alját a lába alatt, kicsit arrébb, a marásvonal fölé sodródva pedig már nem.

Van egy másik marásvonal is, sokkal közelebb a parthoz. Ez egy félméteres mélyedés, amibe hirtelen belelépünk.

Egy felnőtt ember számára ez nem okoz gondot, egy gyerek azonban könnyen elmerülhet itt, bármennyire sekély is a víz a déli parton. Ezért is tanácsos együtt bemenni a gyerekekkel a vízbe, és nem egyedül beengedni őket.

A medernek van egy másik veszélyforrása is, a hullámzások által épített turzások. Ezek 40-60 centiméteres vízalatti kiemelkedések, amik akkor okozhatnak bajt, ha valaki vízibicikliről fejest ugrik a vízbe. Az egyik helyen még elég mély a víz a fejeshez, egy méterrel arrébb viszont már ott a turzás, ami fölött mondjuk csak félméteres a víz. Ezért sem túl szerencsés a déli parton fejest ugrani. A turzások nem állandóak, az egyik vihar megépíti őket, a másik elbontja, és más helyen építi újra azokat.

A vizimentok.hu oldalon még több információt megtudhattok a marásvonalról és a turzásokról, és megtaláljátok a balatoni marásvonal térképét is.

Cikkajánló