Szuper túraprogram kánikula idejére: irány a föld alá!

Ha tombol a hőség, aligha vágyunk a szabadba, max. a vízpart jöhet szóba, de a strandolás mellett a barlangok is napszúrásmentes, ugyanakkor tartalmas programot ígérnek. Összeszedtünk pár klasszikusnak számító és könnyen megközelíthető föld alatti helyszínt, melyek látványosak, és a forróság idején igazi felfrissülést nyújtanak. Figyelem: pulóvert vigyünk magunkkal!

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Szabó Eszter / MTSZ (kiemelt kép)
Forrás:
termeszetjaro.hu
2024. július 18.

Ha tombol a hőség, aligha vágyunk a szabadba, max. a vízpart jöhet szóba, de a strandolás mellett a barlangok is napszúrásmentes, ugyanakkor tartalmas programot ígérnek. Összeszedtünk pár klasszikusnak számító és könnyen megközelíthető föld alatti helyszínt, melyek látványosak, és a forróság idején igazi felfrissülést nyújtanak. Figyelem: pulóvert vigyünk magunkkal!

Cseppkövekbe öltözött meseország

Nyugodtan mondhatjuk, hogy Budapest a barlangok fővárosa, hiszen sehol a világon nincs még egy olyan város, amely alatt ilyen jelentős kiterjedésű, különleges képződményekkel díszített járatrendszer húzódna. Ezek közül is a legjelentősebb a második kerületben található Pál-völgyi-barlangrendszer, ami jelenleg Magyarország leghosszabb ismert barlangrendszere, és amelynek egy részét a legnagyobb kényelemben, akár utcai ruhában is bárki bejárhatja.

A legtöbb fővárosi gyerekkorában, általában iskolai, esetleg családi kirándulás keretében ismerkedik meg Budapest felszín alatti járataival és képződményeivel, majd az évek során sokan el is feledik, hogy milyen csodákat rejt a föld, és talán soha többé hasonlót sem látnak. Mindez azért is sajnálatos, mert felnőtt fejjel könnyen még hihetetlenebbnek, még értékesebbnek hat ez a pompás cseppkövekkel díszített világ, ahol mindig állandó a hőmérséklet, ahová a fény csak mesterséges formában jut le, és ahol a tiszta levegő és a csend végtelenje honol. Érdemes tehát újra alászállnunk, ha már rég tapasztaltunk ilyesmit, aki pedig még egyáltalán nem, annak szinte kötelező ellátogatni az akár tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető Pál-völgyi-barlangrendszerbe.

A főváros „kővirágos kertje”, a Szemlő-hegyi-barlang

A kiépített barlangok látogatása szinte teljesen független az időjárás viszontagságaitól, ráadásul a kevésbé edzettebbeknek is nyugodt szívvel ajánlható. A Szemlő-hegyi-barlang 45 méteres mélységébe vezető, mindössze háromnegyed órás kiránduláson kényelmesen járható sétányokon tárják elénk a barlang káprázatos, sok helyen az egész járatot beborító képződményeit: borsókövekkel kibélelt sziklafolyosókat, fantasztikus látványt nyújtó karfiolmezőket és kalcitlemezeket fedezhetünk fel a mélyben. A könnyű sétával bárki számára átélhető város alatti élmény hűsölésnek sem utolsó, ugyanis a Szemlő-hegyi-barlang hőmérséklete egész évben 12 °C.

A kihagyhatatlan Baradla barlang

Hazánk egyik legismertebb természeti képződménye, a változatos formakincsű Baradla barlang – vagy hétköznapi nevén az aggteleki cseppkőbarlang, ami 1995-től már az UNESCO világörökség része. A több mint 25 kilométernyi barlangrendszer a szomszédos Szlovákiába is átnyúlik. Hazánkban három bejáratából indulhatunk egy-egy vezetett túrára a kiépített, fantasztikus cseppköveket elénk táró járatokon, de ha kedvet kapunk, akár overallba öltözve, sisakkal és fejlámpával felszerelkezve, kúszva-mászva is bekalandozhatunk egy-egy szakaszt szakképzett barlangászok segítségével. A barlangrendszerben az átlagos hőmérséklet 10 °C, a relatív páratartalom 95-100%.

Lillafüred föld alatti látnivalói

A lillafüredi Palotaszálló függőkertjének aljában, közvetlenül a Szinva-vízesés mellett nyíló, világviszonylatban is egyedülálló mésztufa-barlanghoz hasonló mindössze csak néhány van a világon. A barlang mesterségesen kialakított, kényelmesen járható folyosóit és termeit – ahol egész évben +10 °C-os hőmérséklet uralkodik – közel 30 perces túravezetéssel ismerhetjük meg. Érdemes ezért minden évszakban pulcsival készülni, mielőtt bemerészkedünk a föld alá! Sokan nem is tudják, hogy Miskolc ivóvízellátásának egy igen jelentős részét ennek a barlangnak a lezárt területén fakadó, rendkívül bővizű Anna-forrás biztosítja.

Lillafüred másik látványossága a fokozottan védett Szent István-barlang, melyben gyönyörű cseppkőképződmények és oldásformák mellett télen még denevéreket is láthatunk.

Bejárata a Palotaszállótól 500 méterre, az Eger-Miskolc műút mellett található. Az időszakos forrásbarlang járatainak összhossza 1514 m; a bemutatott szakasz 170 méter hosszú, a látogatás során oda-vissza 340 m a bejárt útvonal hosszúsága.

A Mecsek híres földalatti világa

A Mecsek egyik legismertebb természeti látnivalója az északnyugati részén található Bodó-hegy oldalában nyíló Abaligeti-barlang. Ez a Mecsek leghosszabb patakos barlangja. Hossza 2000 méter, mélysége 10 méter. Kényelmesen bejárható, 466 méteres főágába óránként indul túravezetés. Mellékágait csak kutatók látogathatják. A barlang változatos formakincséről ismert, mely a belsejében futó pataknak köszönhetően a mai napig fejlődik, változik. Képződményei közül több még elnevezést is kapott, ilyen a Pisai ferdetorony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, a Karthágó romjai, vagy a Niagara-vízesés. A barlang klímája a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek hoz enyhülést. A hőmérséklet a barlangban 10-13 °C.

Balatoni barlangolások

A Balatonfüred északi határában húzódó Lóczy-barlang látványos felfedezést, kánikula idején pedig üdítő felfrissülést ígér. A föld alatt üreget szép és változatos oldásformák jellemzik, a felszínen pedig egy vadonatúj látogatóközpont vár ránk. A Tamás-hegy nyugati oldalában, a Kéki-völgyben található, 141 méter hosszú és 20 méter mély barlang igazi különlegesség, hiszen ritka, hogy kiépített körülmények között ilyen jól megfigyelhessük a kőzetek természetes rétegződését. A Lóczy-barlang utcai ruhában, villanyvilágítással és szakszerű vezetés mellett látogatható. A barlangban a hőmérséklet kb. 12 °C.

A Balaton északi partjától elérhető közelségben fekvő, elragadó hangulatú kisváros, Tapolca híres tavasbarlangjában csónakázni kihagyhatatlan élmény, és az egész család számára tartalmas program. A létesítmény fogadóépületében látogatóközpontot alakítottak ki, ahol tíz terem különleges látnivalói kalauzolnak minket a titokzatos barlangok világában.

A gyerekekre kúszóbarlang vár, míg a felnőttek érzékelési képességét „kőtapogató” teszi próbára. A letűnt korok élővilágába ősföldrajzi festmények engednek bepillantást. A térhatású fotók és egy film segítségével magunk is felfedező útra indulhatunk a föld alá, ahol a természet egzotikus művésze, a karsztvíz gyönyörű alakzatokat formál a mészkőből. Dél-Kína toronykarsztjaitól a cseppkövek birodalmán át a tapolcai barlangok törékeny szépségű kristályvilágába jutunk. A látogatóközpont megtekintése kb. 1,5 órát vesz igénybe. Az élményt a rövid, de kalandos csónakázás koronázza meg a zegzugos, föld alatti járatban.

Még pár tipp!

Természetesen föld alatti élményeket nem csupán kiépített barlangokban lehet átélni. Látványos és hűsítő sziklaodúkat a terepen is felkereshetünk, ezekhez azonban a melegben sok esetben csak izzasztó gyaloglással jutunk el. Összeszedtünk néhány olyan helyet, amit könnyű megközelíteni. Az egyik ilyen a Vértes déli részén, Csákvár határában megbújó Csákvári-, vagy másik nevén Báracháza-barlang, ami különleges, vadregényes látványt nyújt felfedezőinek.

Hallottál már a Büdös-pestről, a Kecske-lyukról vagy a Szeleta-barlangról? Miskolc és egyben a Bükk egyik legnépszerűbb kiránduló-, illetve pihenőhelye a festői miliőben fekvő Lillafüred, melynek közvetlen közelében bámulatos sziklaüregeket lehet felfedezni. Ebben a cikkünkben részletesen is olvashatsz ezekről a páratlan barlangokról.

A bükki tájnál maradva – ahol számtalan sziklaüreget találunk – a Répáshuta határában hatalmas szádával felszínre szakadó Balla-barlangot ajánljuk a hűsölést kereső kirándulóknak. Az ősrégészeti leleteiről híres, fokozottan védett ugyanakkor szabadon látogatható Balla-barlang főként méreteivel nyűgözi le az embert: a barlang csarnoka 54 méter hosszú, átlagosan 6 méter magas és 8-10 méter széles.

Nem messze Bakonybéltől találjuk Odvas-kő látványos üregét, amely anno pogányok és betyárok menedéke volt. A gerencepusztai parkolótól nem túl hosszú, ám kaptatós ösvénnyel elérhető barlangot egy pompás sziklaszirt foglalja magába. A hegyoldalban megbújó üreg igazi menedéket nyújt, akár a kánikula idején is.

A Pilisben is számtalan barlangot ismerünk, közülük azonban csak kevés látogatható szabadon. Ezek közül a Klastrompuszta közelében fekvő Leány-,illetve Legény-barlangot emelnénk ki, melyek nem csupán szikláival, panorámájukkal is elkápráztatják látogatóit.

Cikkajánló